Берлин послао 11 немогућих захтјева Београду

Њемачка је послала Србији 11 услова за отварање поглавља и наставак преговора са ЕУ, али су они готово немогући за Београд, јер многи задиру у статус Косова и фактички подржавају самопроглашену независност покрајине. 

Србија 09.12.2014 | 09:30
Берлин послао 11 немогућих захтјева Београду

Међу тих 11 услова су и доношење статута заједнице српских општина у складу са приштинским законима, учешће Приштине у свим регионалним форумима, прихватање косовског пасоша на граници са Србијом и изградња зиданих објеката на прелазима.

Ту је и договор о позивном броју за Косово, интегрисање цивилне заштите у приштински систем, примјена договора о енергетици, уклањање Парка мира у Косовској Митровици, заустављање шверца на илегалним прелазима, да Приштина преузме трафостанице "Газиводе" и "Валач" и да локална самоуправа уђе у косовски систем.

У тексту се наводи да је уз 11 њемачких захтјева, из Брисела српским званичницима стигла чак и листа препоручених одговора, који би задовољили ЕУ.

Београд је зато, наводи лист, започео опсежну дипломатску акцију на многим адресама да би се што прије ублажиле и преформулисале бриселске препоруке, те било отворено прво поглавље.

"Уколико би Србија испунила све што се тражи, за шта су мале шансе, европски лидери би већ на децембраском Европском самиту могли да ороче за крај јануара заказивање наредне међувладине конференције, а на којој би истовремено била отворена поглавља 32 /финансијска контрола/ и 35 /о Косову/", наводи лист. Али, с обзиром на тврд став Берлина, реалније је да отварање првог поглавља преговора буде одгођено до даљег.

Министар за евроинтеграције Србије Јадранка Јоксимовић не вјерује да је њемачки став уперен против Србије, већ сматра да је ријеч о другачијем приступу преговорима и да вјерује да ће се наћи неко прихватљиво рјешење.

Генерални секретар за регионалну сарадњу Горан Свилановић рекао је за "Политику" да је прилично сигуран да ће Србија прво поглавље у преговорима са ЕУ отворити у 2015. години и да је то реално.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

теолог

09.12.2014 08:38

Жали Боже изгубљених живота. Запад што је наумио то и остварује и ту смо сви немоћни или послушници или тотална изолација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.12.2014 08:47

Па то је супер а ови наши глупани од политицара то буду знали искористити. Ето нам шансе за 5 година смо у ЕУ.Косово је најлакше јер је то готова ствар и то наси дебили од политицара добро знају само још цекају да се висе обогате,бас као и велики Баја у РСу. Јадан је само овај глупи и заостали народ сто је против ЕУ.Нека чекају пимоц од братске Русије која од 2008 није улозила ни један еуро код нас. Кад су биле поплаве више су помогли Турци и више новца уплатили неголи Русија. Ко не верује нека се информише мало. Зато доле Русија а напред у ЕУ и то цели Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

09.12.2014 08:49

Исти су и 1914.послали ултиматум. Наставак знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

09.12.2014 09:04

А овај Свилановиц и даље обавља неку функцију.Е моји Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

09.12.2014 09:44

Док год будемо гледали у Путуна и у Меркелову нема од нас ништа. Убијамо се због метра помакнуте међе , смијемо се комшијиној несрећи, брат од брата се отуђио . Шта можемо очекивати? Чекамо смак свијета да би као и остали подијелили нашу судбину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.12.2014 14:32

Е моји Вучићу, Дачићу и Јадраанка. Баби се снило што јој је мило. Стварно ми није јасно да сте повјеровровали у ове шарене лаже. Све да ово испуните на следећем састанку би вам тражили Војводину. Канте се ћорава посла или ћете бити следећи који ће уништити Србију. Боље је бити гладан него подвити реп пред џелатитима који су вам сравнили пола земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуропејац

09.12.2014 15:57

Што швабе нису урадиле у првом и другом свјетском рату, хоће сада да ураде.

ОДГОВОРИТЕ