Berlin poslao 11 nemogućih zahtjeva Beogradu

NJemačka je poslala Srbiji 11 uslova za otvaranje poglavlja i nastavak pregovora sa EU, ali su oni gotovo nemogući za Beograd, jer mnogi zadiru u status Kosova i faktički podržavaju samoproglašenu nezavisnost pokrajine. 

Srbija 09.12.2014 | 09:30
Berlin poslao 11 nemogućih zahtjeva Beogradu

Među tih 11 uslova su i donošenje statuta zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvatanje kosovskog pasoša na granici sa Srbijom i izgradnja zidanih objekata na prelazima.

Tu je i dogovor o pozivnom broju za Kosovo, integrisanje civilne zaštite u prištinski sistem, primjena dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje šverca na ilegalnim prelazima, da Priština preuzme trafostanice "Gazivode" i "Valač" i da lokalna samouprava uđe u kosovski sistem.

U tekstu se navodi da je uz 11 njemačkih zahtjeva, iz Brisela srpskim zvaničnicima stigla čak i lista preporučenih odgovora, koji bi zadovoljili EU.

Beograd je zato, navodi list, započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim adresama da bi se što prije ublažile i preformulisale briselske preporuke, te bilo otvoreno prvo poglavlje.

"Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za šta su male šanse, evropski lideri bi već na decembraskom Evropskom samitu mogli da oroče za kraj januara zakazivanje naredne međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena poglavlja 32 /finansijska kontrola/ i 35 /o Kosovu/", navodi list. Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da otvaranje prvog poglavlja pregovora bude odgođeno do daljeg.

Ministar za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović ne vjeruje da je njemački stav uperen protiv Srbije, već smatra da je riječ o drugačijem pristupu pregovorima i da vjeruje da će se naći neko prihvatljivo rješenje.

Generalni sekretar za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je za "Politiku" da je prilično siguran da će Srbija prvo poglavlje u pregovorima sa EU otvoriti u 2015. godini i da je to realno.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

teolog

09.12.2014 08:38

Žali Bože izgubljenih života. Zapad što je naumio to i ostvaruje i tu smo svi nemoćni ili poslušnici ili totalna izolacija

ODGOVORITE
Name

Milan

09.12.2014 08:47

Pa to je super a ovi naši glupani od politicara to budu znali iskoristiti. Eto nam šanse za 5 godina smo u EU.Kosovo je najlakše jer je to gotova stvar i to nasi debili od politicara dobro znaju samo još cekaju da se vise obogate,bas kao i veliki Baja u RSu. Jadan je samo ovaj glupi i zaostali narod sto je protiv EU.Neka čekaju pimoc od bratske Rusije koja od 2008 nije ulozila ni jedan euro kod nas. Kad su bile poplave više su pomogli Turci i više novca uplatili negoli Rusija. Ko ne veruje neka se informiše malo. Zato dole Rusija a napred u EU i to celi Balkan.

ODGOVORITE
Name

JOVAN

09.12.2014 08:49

Isti su i 1914.poslali ultimatum. Nastavak znate.

ODGOVORITE
Name

4s

09.12.2014 09:04

A ovaj Svilanovic i dalje obavlja neku funkciju.E moji Srbi!

ODGOVORITE
Name

Srbi

09.12.2014 09:44

Dok god budemo gledali u Putuna i u Merkelovu nema od nas ništa. Ubijamo se zbog metra pomaknute međe , smijemo se komšijinoj nesreći, brat od brata se otuđio . Šta možemo očekivati? Čekamo smak svijeta da bi kao i ostali podijelili našu sudbinu.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.12.2014 14:32

E moji Vučiću, Dačiću i Jadraanka. Babi se snilo što joj je milo. Stvarno mi nije jasno da ste povjerovrovali u ove šarene laže. Sve da ovo ispunite na sledećem sastanku bi vam tražili Vojvodinu. Kante se ćorava posla ili ćete biti sledeći koji će uništiti Srbiju. Bolje je biti gladan nego podviti rep pred dželatitima koji su vam sravnili pola zemlje.

ODGOVORITE
Name

europejac

09.12.2014 15:57

Što švabe nisu uradile u prvom i drugom svjetskom ratu, hoće sada da urade.

ODGOVORITE