Улазак у дужничко ропство

Делегација ММФ-а борави у БиХ како би наставила разговоре у оквиру осмог прегледа по станд-бy аранжману договореном прије двије године.

Босна и Херцеговина 09.12.2014 | 18:54
Улазак у дужничко ропство

БиХ је до сада добила укупно 478,5 милиона марака, а до Нове године требала би добити још двије транше кредита од по 134 милиона марака.

Међутим, с обзиром да нова власт након избора још није формирана неизвјесно је хоће ли новци бити уплаћени. У изјавама политичара могло се чути како након истека овог аранжмана треба преговарати о новом. Јавност у БиХ је подијељена треба ли се и даље задуживати код међународних финансијских институција с обзиром на то да се кредитима крпе буџетске рупе.

Делегација Међународног монетарног фонда, ових дана разговара са представницима ентитетских и државне власти, о испуњавању услова за наредне двије транше кредита у износу од по 134 милиона КМ. Министар финансија ФБиХ у техничком мандату Анте Крајина сматра да није реално очекивати новац до идуће године, јер још није формирана нова власт.

''Наше је увјерење у Министарству финансија ФБиХ и Влади да ће та реализација услиједити вјероватно у 2015. години. Желим вјеровати да ће новоизабрана власт и извршна и законодавна прихватити и наставити Станд бy аранжман са ММФ-ом, а такође наставити и са реформама", каже Крајина.

У ММФ-у ипак сматрају да одређене обавезе, које су довољне за закључење прегледа, могу испунити и владе у техничком мандату, тако да нема потребе да се чека конституисање парламената. Ријеч је о унапређењу поштивања порезних прописа и борби против порезних превара, јачању стабилности финансијског сектора и јачању супервизије банкарског сектора, те зауздавање потрошње влада која није директно повезана са санацијом посљедица поплава.

Док се министар Крајина нада да ће нове власти испунити услове и наставити задуживање код ММФ-а, нови - стари предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је недавно да њега аранжмани са овом институцијом не занимају.

''Мислим да је некоретктно понашање ММФ-а по овом питању, стално оспоравање договорених ранијих процедура и транши. Они то увијек упакују како нешто није испоштовано, али они не поштују договор и не дозначују новац. Не знам да ли ће бити даље сарадње, веома је тешко заобићи ММФ, ја бих га радо заобишао, али ће бити тешко", каже Додик.

Економиста Светлана Ценић оцјењује да се владајуће структуре тако понашају јер се показало да услове које ММФ постави није неопходно до краја испунити да би се добила кредитна средства.

''Много ствари које су потписали претходних година ништа није завршено. Подсјетићу на ону годину када је Владе Републике Српске 'покушавала' да направи уштеде јавне потрошње од неких 15-так милиона у буџету јер како кажу тако је тражио ММФ да би се наставио Станд бy аранжман, а онда се на крају године показало да не само да нису направили уштеде него су потрошили 100 милиона КМ више, а ММФ није ништа рекао.''

Ценић напомиње да владајуће структуре у БиХ кредитна средства троше за попуњавање рупа у буџету умјесто за опоравак привреде.

''Шта ради власт? Задужи се и оно што већина грађана БиХ не зна. Сигурна је отплата иностраних кредита. Рате се скидају са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ, а оно што остане од тога живимо. Што се више власти ентитета задужују и што је већа отплата тог дуга мање има средстава за расподелу ентитетима, а од ентитета ка кантонима и општинама и већ негде првих шест месеци ове године 9,8 одсто су биле закинуте општине па и кантони у приходима, јер је гро средстава ишло на отплату иностраног дуга'', објашњава Ценић.

Док нове старе владајуће структуре ипак заговарају даље задуживање које је како кажу неопходно за консолидацију буџета вањски дуг БиХ порастао је за посљедње три године на готово 8 милијарди КМ. Помоћница министра финансија и трезора БиХ у сектору за јавни дуг Закира Муратовић каже да годишње БиХ издваја готово 800 милиона КМ за плаћање дуга.

''Доспјеле обавезе по вањском дугу сервисиране су редовно. До 30.9. ове године уплаћено је 639,9 милиона КМ , до краја године биће уплаћено још 120 милиона КМ.''

А што се тиче структуре кредитних задужења БиХ највише дугује управо ММФ-у, наводи Муратовић.

''Дуг према ММФ-у је милијарду и 93 милиона, ЕБРД-у 767 милиона, а Свјетској банци милијарду и 777 милиона КМ дуга.''

Економиста Ценић стога упозорава да је БиХ већ у дужничком ропству и да би то требало бити приоритетно питање нових власти у БиХ прије него што отпочну разговоре за нове кредитне аранжмане.

Извор: РСЕ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

кока

09.12.2014 06:40

Али, баш нам је добро. Зашто се жалимо кад нам је ова власт нашом вољом изабрана? Јесћемо из златних кашика

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

09.12.2014 06:41

Па они су већ продали Републику Српску на овај начин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

09.12.2014 06:51

Прво мали руски кредит, затим велики руски кредит, а ММФ нека чека у реду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуно

09.12.2014 07:28

И добро је какви смо примитивци и народи без сопственог става. Вјерујемо Бајиним лажима и сви се облизујемо кад он прича. Бјежимо од стварности јер смо кукавице. Сви ће рачуни да нам дођу на наплату. Поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3ока

09.12.2014 07:50

Посматрајући вас из Србије, која се копрца, као миш у млеку, немам осећај да чините ништа добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брко бркан

09.12.2014 07:50

Нема нам спаса без Врбаса :-Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

09.12.2014 08:09

Зока, Не можемо било шта учинити добро за Републику Српску док је Милорад Додик и његова секта на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

09.12.2014 08:16

Не могу а да не похвалим ово богатство коментара, мишљења и прије свега нивоа експертизе Светлане Ценић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поwер оф пеопле

09.12.2014 08:19

Сад враћамо кредите што смо се задуживали до 2005. године. Годишња транша је пола милијарде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

09.12.2014 08:30

Продаћемо Суторину Русима и све то дуга ријешити

ОДГОВОРИТЕ
Name

@xxл

09.12.2014 08:54

Продати Суторину Русима? Већ је владика Григорије бацио око на њу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јана

09.12.2014 09:06

Све је ово Васковић давно истражио и објелоданио. Лонг ливе легенд Васковић

ОДГОВОРИТЕ
Name

маркан

09.12.2014 09:08

За економисту: Република Српска има своју будућност уз такве економисте као што сте ви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

09.12.2014 09:26

За јану: У праву си, гледао сам једном Васковића у гостима код Хаџифејзовића и могу ти рећи да му је и сам Хаџифејзовић одао признање! Строги респецт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

09.12.2014 09:38

Не знам како је у Бијељини, али ми обични грађани из Тузле сањамо дан када ће буџет пропасти, јер када смо нападали зграде институција у Тузли , они са буџета су били у својим домовима, гледам их исто као и "наше политицаре" ! Сањам и када ће продати електропривреде странцима да "наши политичари" немају банкомате за себе и за "странке" ! А ви који имате новац у "Бобар" банци , зар не видите експанзију реклама за "Нову банку" у задњих пар дана, дају 200 милиона за кредитирање?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

09.12.2014 09:43

Није никаква фрка за дуг, јер је Српска у стању да отплати свој дуг од двије и по милијарде у року од 5 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

09.12.2014 10:42

Па ЦЕНИЋКА је била министар финансија. Зар је онда СРПСКА кредитирала ММФ?Благостање!!!!!!!!!. Поштујући Вашу струку, молим Вас да се лично ангажујете у опоравак СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домановић

09.12.2014 14:20

Јако сам скептичан према високим каматама у Новој Банци, није нормално да су 4 пута веће од оних у Сбербанци (орочена штедње на годину дана). Такве банке су увјек на крају пропадале.Велики опрез !

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

09.12.2014 15:13

Колико знам г-ђа Ценић је била у једној од влада министар финансија, па шта је направила? Да ли је народ живио боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едддооооо ТЗ

09.12.2014 15:18

ПОЗЗ ИЗ ЗВ......СВЕ ЈЕ ИСТО И ТАМО И ОВДЈЕ , СВЕ ЈЕ ТАКО КАКО КАЖЕШ . САМО ЗНАМ ЈЕДНО ---ПАРЕ КО ИМА , САМО У СЛАМАРИЦУ ----

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

09.12.2014 15:48

За ЕКОНОМИСТУ.Да ли знаш ко је друштвену имовину пребацио у државну?Ако не знаш,распитај се ,па ћеш сазнати ,када смо почели тонути!

ОДГОВОРИТЕ