Ulazak u dužničko ropstvo

Delegacija MMF-a boravi u BiH kako bi nastavila razgovore u okviru osmog pregleda po stand-by aranžmanu dogovorenom prije dvije godine.

Bosna i Hercegovina 09.12.2014 | 18:54
Ulazak u dužničko ropstvo

BiH je do sada dobila ukupno 478,5 miliona maraka, a do Nove godine trebala bi dobiti još dvije tranše kredita od po 134 miliona maraka.

Međutim, s obzirom da nova vlast nakon izbora još nije formirana neizvjesno je hoće li novci biti uplaćeni. U izjavama političara moglo se čuti kako nakon isteka ovog aranžmana treba pregovarati o novom. Javnost u BiH je podijeljena treba li se i dalje zaduživati kod međunarodnih finansijskih institucija s obzirom na to da se kreditima krpe budžetske rupe.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, ovih dana razgovara sa predstavnicima entitetskih i državne vlasti, o ispunjavanju uslova za naredne dvije tranše kredita u iznosu od po 134 miliona KM. Ministar finansija FBiH u tehničkom mandatu Ante Krajina smatra da nije realno očekivati novac do iduće godine, jer još nije formirana nova vlast.

''Naše je uvjerenje u Ministarstvu finansija FBiH i Vladi da će ta realizacija uslijediti vjerovatno u 2015. godini. Želim vjerovati da će novoizabrana vlast i izvršna i zakonodavna prihvatiti i nastaviti Stand by aranžman sa MMF-om, a takođe nastaviti i sa reformama", kaže Krajina.

U MMF-u ipak smatraju da određene obaveze, koje su dovoljne za zaključenje pregleda, mogu ispuniti i vlade u tehničkom mandatu, tako da nema potrebe da se čeka konstituisanje parlamenata. Riječ je o unapređenju poštivanja poreznih propisa i borbi protiv poreznih prevara, jačanju stabilnosti finansijskog sektora i jačanju supervizije bankarskog sektora, te zauzdavanje potrošnje vlada koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava.

Dok se ministar Krajina nada da će nove vlasti ispuniti uslove i nastaviti zaduživanje kod MMF-a, novi - stari predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je nedavno da njega aranžmani sa ovom institucijom ne zanimaju.

''Mislim da je nekoretktno ponašanje MMF-a po ovom pitanju, stalno osporavanje dogovorenih ranijih procedura i tranši. Oni to uvijek upakuju kako nešto nije ispoštovano, ali oni ne poštuju dogovor i ne doznačuju novac. Ne znam da li će biti dalje saradnje, veoma je teško zaobići MMF, ja bih ga rado zaobišao, ali će biti teško", kaže Dodik.

Ekonomista Svetlana Cenić ocjenjuje da se vladajuće strukture tako ponašaju jer se pokazalo da uslove koje MMF postavi nije neophodno do kraja ispuniti da bi se dobila kreditna sredstva.

''Mnogo stvari koje su potpisali prethodnih godina ništa nije završeno. Podsjetiću na onu godinu kada je Vlade Republike Srpske 'pokušavala' da napravi uštede javne potrošnje od nekih 15-tak miliona u budžetu jer kako kažu tako je tražio MMF da bi se nastavio Stand by aranžman, a onda se na kraju godine pokazalo da ne samo da nisu napravili uštede nego su potrošili 100 miliona KM više, a MMF nije ništa rekao.''

Cenić napominje da vladajuće strukture u BiH kreditna sredstva troše za popunjavanje rupa u budžetu umjesto za oporavak privrede.

''Šta radi vlast? Zaduži se i ono što većina građana BiH ne zna. Sigurna je otplata inostranih kredita. Rate se skidaju sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a ono što ostane od toga živimo. Što se više vlasti entiteta zadužuju i što je veća otplata tog duga manje ima sredstava za raspodelu entitetima, a od entiteta ka kantonima i opštinama i već negde prvih šest meseci ove godine 9,8 odsto su bile zakinute opštine pa i kantoni u prihodima, jer je gro sredstava išlo na otplatu inostranog duga'', objašnjava Cenić.

Dok nove stare vladajuće strukture ipak zagovaraju dalje zaduživanje koje je kako kažu neophodno za konsolidaciju budžeta vanjski dug BiH porastao je za posljednje tri godine na gotovo 8 milijardi KM. Pomoćnica ministra finansija i trezora BiH u sektoru za javni dug Zakira Muratović kaže da godišnje BiH izdvaja gotovo 800 miliona KM za plaćanje duga.

''Dospjele obaveze po vanjskom dugu servisirane su redovno. Do 30.9. ove godine uplaćeno je 639,9 miliona KM , do kraja godine biće uplaćeno još 120 miliona KM.''

A što se tiče strukture kreditnih zaduženja BiH najviše duguje upravo MMF-u, navodi Muratović.

''Dug prema MMF-u je milijardu i 93 miliona, EBRD-u 767 miliona, a Svjetskoj banci milijardu i 777 miliona KM duga.''

Ekonomista Cenić stoga upozorava da je BiH već u dužničkom ropstvu i da bi to trebalo biti prioritetno pitanje novih vlasti u BiH prije nego što otpočnu razgovore za nove kreditne aranžmane.

Izvor: RSE

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

koka

09.12.2014 06:40

Ali, baš nam je dobro. Zašto se žalimo kad nam je ova vlast našom voljom izabrana? Jesćemo iz zlatnih kašika

ODGOVORITE
Name

ekonomista

09.12.2014 06:41

Pa oni su već prodali Republiku Srpsku na ovaj način

ODGOVORITE
Name

Mostar

09.12.2014 06:51

Prvo mali ruski kredit, zatim veliki ruski kredit, a MMF neka čeka u redu!

ODGOVORITE
Name

Nuno

09.12.2014 07:28

I dobro je kakvi smo primitivci i narodi bez sopstvenog stava. Vjerujemo Bajinim lažima i svi se oblizujemo kad on priča. Bježimo od stvarnosti jer smo kukavice. Svi će računi da nam dođu na naplatu. Poz.

ODGOVORITE
Name

3oka

09.12.2014 07:50

Posmatrajući vas iz Srbije, koja se koprca, kao miš u mleku, nemam osećaj da činite ništa dobro.

ODGOVORITE
Name

brko brkan

09.12.2014 07:50

Nema nam spasa bez Vrbasa :-D

ODGOVORITE
Name

sasars

09.12.2014 08:09

Zoka, Ne možemo bilo šta učiniti dobro za Republiku Srpsku dok je Milorad Dodik i njegova sekta na vlasti!

ODGOVORITE
Name

janko

09.12.2014 08:16

Ne mogu a da ne pohvalim ovo bogatstvo komentara, mišljenja i prije svega nivoa ekspertize Svetlane Cenić!

ODGOVORITE
Name

Power of people

09.12.2014 08:19

Sad vraćamo kredite što smo se zaduživali do 2005. godine. Godišnja tranša je pola milijarde!

ODGOVORITE
Name

xxl

09.12.2014 08:30

Prodaćemo Sutorinu Rusima i sve to duga riješiti

ODGOVORITE
Name

@xxl

09.12.2014 08:54

Prodati Sutorinu Rusima? Već je vladika Grigorije bacio oko na nju!

ODGOVORITE
Name

jana

09.12.2014 09:06

Sve je ovo Vasković davno istražio i objelodanio. Long live legend Vasković

ODGOVORITE
Name

markan

09.12.2014 09:08

Za ekonomistu: Republika Srpska ima svoju budućnost uz takve ekonomiste kao što ste vi!

ODGOVORITE
Name

kole

09.12.2014 09:26

Za janu: U pravu si, gledao sam jednom Vaskovića u gostima kod Hadžifejzovića i mogu ti reći da mu je i sam Hadžifejzović odao priznanje! Strogi respect!

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

09.12.2014 09:38

Ne znam kako je u Bijeljini, ali mi obični građani iz Tuzle sanjamo dan kada će budžet propasti, jer kada smo napadali zgrade institucija u Tuzli , oni sa budžeta su bili u svojim domovima, gledam ih isto kao i "naše politicare" ! Sanjam i kada će prodati elektroprivrede strancima da "naši političari" nemaju bankomate za sebe i za "stranke" ! A vi koji imate novac u "Bobar" banci , zar ne vidite ekspanziju reklama za "Novu banku" u zadnjih par dana, daju 200 miliona za kreditiranje?!

ODGOVORITE
Name

dragan

09.12.2014 09:43

Nije nikakva frka za dug, jer je Srpska u stanju da otplati svoj dug od dvije i po milijarde u roku od 5 godina.

ODGOVORITE
Name

007

09.12.2014 10:42

Pa CENIĆKA je bila ministar finansija. Zar je onda SRPSKA kreditirala MMF?Blagostanje!!!!!!!!!. Poštujući Vašu struku, molim Vas da se lično angažujete u oporavak SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Domanović

09.12.2014 14:20

Jako sam skeptičan prema visokim kamatama u Novoj Banci, nije normalno da su 4 puta veće od onih u Sberbanci (oročena štednje na godinu dana). Takve banke su uvjek na kraju propadale.Veliki oprez !

ODGOVORITE
Name

neutralan

09.12.2014 15:13

Koliko znam g-đa Cenić je bila u jednoj od vlada ministar finansija, pa šta je napravila? Da li je narod živio bolje?

ODGOVORITE
Name

Edddooooo TZ

09.12.2014 15:18

POZZ IZ ZV......SVE JE ISTO I TAMO I OVDJE , SVE JE TAKO KAKO KAŽEŠ . SAMO ZNAM JEDNO ---PARE KO IMA , SAMO U SLAMARICU ----

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

09.12.2014 15:48

Za EKONOMISTU.Da li znaš ko je društvenu imovinu prebacio u državnu?Ako ne znaš,raspitaj se ,pa ćeš saznati ,kada smo počeli tonuti!

ODGOVORITE