Војна индустрија као у доба Тита

Војна индустрија је међу ретким привредним гранама у БиХ која бележи опоравак а промет те индустрије до краја године требало би да премаши 70 милиона евра.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 19:17
Војна индустрија као у доба Тита

Већина фабрика које су и у време бивше Југославије производиле оружје, муницију и војну опрему, смештена је управо на подручју овог ентитета и данас је једна од ретких која бележи опоравак, показују подаци Министарства енергетике, рударства и индустрије Федерације БиХ.

Федерални министар Ердал Трхуљ каже да би њихов укупни промет до краја ове године требало да достигне износ од 72 до 76 милиона евра.

За 2015. годину већ су уговорени послови од око 100 милиона евра, рекао је Трхуљ за сарајевско "Ослобођење", а то је, како је прецизирао, пет пута више него 2010. године.

Појаснио је да је до опоравка војне индустрије дошло захваљујући подстицајима из фондова Развојне банке ФБиХ.

Најзначајнији опоравак забележила је фабрика муниције "Игман" из Коњица, која је 2010. године имала 360 запослених а сада их тамо ради више од 1.000. Тамо се, како преноси сарајевски лист, данас производи иста количина муниције "као у Титово доба".

Слично је и с фабриком експлозива "Гинеx" из Коњица, производња је обновљена и у погонима "Унис-Претиса" из Сарајева, који је освојио технологију израде граната од 155 милиметара по НАТО стандардима, а прве пошиљке већ су упућене на тржиште Саудијске Арабије.

У функцији су поново и погони фабрике БНТ из Новог Травника, где су се у време бивше заједничке државе производили тенкови и оклопна возила. Стручњаци те фабрике успели су да развију производњу нове самоходне хаубице с топом промера 155 милиметара.

Најгоре, за сада, стоје бивши гиганти попут "Зрака" из Сарајева, некадашњег врхунског произвођача оптичке опреме за војску, "Витезита", у којем се производио експлозив, као и Техничко-ремонтног завода из Хаџића.

У њиховим погонима, девастираним током рата, ни данас се не производи готово ништа, али се најављују улагања и у њихову модернизацију како би се обновила производња.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Козарац

08.12.2014 20:25

"Од Тита и добрих дана" Још дуго ћемо да спомињемо тог нашег највечег сина наших народа и народности..

ОДГОВОРИТЕ