Vojna industrija kao u doba Tita

Vojna industrija je među retkim privrednim granama u BiH koja beleži oporavak a promet te industrije do kraja godine trebalo bi da premaši 70 miliona evra.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 19:17
Vojna industrija kao u doba Tita

Većina fabrika koje su i u vreme bivše Jugoslavije proizvodile oružje, municiju i vojnu opremu, smeštena je upravo na području ovog entiteta i danas je jedna od retkih koja beleži oporavak, pokazuju podaci Ministarstva energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Federalni ministar Erdal Trhulj kaže da bi njihov ukupni promet do kraja ove godine trebalo da dostigne iznos od 72 do 76 miliona evra.

Za 2015. godinu već su ugovoreni poslovi od oko 100 miliona evra, rekao je Trhulj za sarajevsko "Oslobođenje", a to je, kako je precizirao, pet puta više nego 2010. godine.

Pojasnio je da je do oporavka vojne industrije došlo zahvaljujući podsticajima iz fondova Razvojne banke FBiH.

Najznačajniji oporavak zabeležila je fabrika municije "Igman" iz Konjica, koja je 2010. godine imala 360 zaposlenih a sada ih tamo radi više od 1.000. Tamo se, kako prenosi sarajevski list, danas proizvodi ista količina municije "kao u Titovo doba".

Slično je i s fabrikom eksploziva "Ginex" iz Konjica, proizvodnja je obnovljena i u pogonima "Unis-Pretisa" iz Sarajeva, koji je osvojio tehnologiju izrade granata od 155 milimetara po NATO standardima, a prve pošiljke već su upućene na tržište Saudijske Arabije.

U funkciji su ponovo i pogoni fabrike BNT iz Novog Travnika, gde su se u vreme bivše zajedničke države proizvodili tenkovi i oklopna vozila. Stručnjaci te fabrike uspeli su da razviju proizvodnju nove samohodne haubice s topom promera 155 milimetara.

Najgore, za sada, stoje bivši giganti poput "Zraka" iz Sarajeva, nekadašnjeg vrhunskog proizvođača optičke opreme za vojsku, "Vitezita", u kojem se proizvodio eksploziv, kao i Tehničko-remontnog zavoda iz Hadžića.

U njihovim pogonima, devastiranim tokom rata, ni danas se ne proizvodi gotovo ništa, ali se najavljuju ulaganja i u njihovu modernizaciju kako bi se obnovila proizvodnja.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kozarac

08.12.2014 20:25

"Od Tita i dobrih dana" Još dugo ćemo da spominjemo tog našeg največeg sina naših naroda i narodnosti..

ODGOVORITE