Помоћ фармерима у обнови сточног фонда

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ усвојио је данас у Сарајеву одлуку о отварању привремених тарифних квота при увозу живих животиња за приплод којом ће се помоћи фармерима који су претрпјели штету у мајским поплавама да обнове сточни фонд.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 19:03
Помоћ фармерима у обнови сточног фонда

Одлука је донесена на иницијативу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, а уз консултације са министарствима пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ и УИО, те Спољнотрговинском комором БиХ, саопштио је Управни одбор УИО.

Како је предвиђено одлуком, примарни пољопривредни произвођачи, који су имали штету током мајских поплаве, мораће доставити валидан доказ о томе и морају бити уписани у регистре штете од поплава код надлежних институција како би били ослобођени одређених дажбина.

За провођење ове одлуке задужена је УИО БиХ, док ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ пратити примјену ове одлуке, а у буџету институција БиХ неће бити потребно обезбјеђивати додатна финансијака средства.

Управни одбор УИО, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, дао је данас сагласност на одлуку о утврђивању царинске тарифе за 2015. годину, након чега ће она бити упућена у даљу процедуру усвајања Савјету министара БиХ.

УО УИО дао је сагласност на Одлуку о привременој суспензији царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2015. године, а ова одлука односи се на произвођаче у БиХ који увозе репроматеријал неопходан за производњу готових производа.

УО УИО утврдио је и одлуку о висини компензаторне камате за првих шест мјесеци 2015. године која износи 12 одсто, а обрачунава се на одређене царинске поступке, међу којима је привремени увоз.

Ова камата се зарачунава у царинским дуговањима и редовно се доноси у одређеним временским интервалима.

Коментари / 0

Оставите коментар