Pomoć farmerima u obnovi stočnog fonda

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas u Sarajevu odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu živih životinja za priplod kojom će se pomoći farmerima koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama da obnove stočni fond.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 19:03
Pomoć farmerima u obnovi stočnog fonda

Odluka je donesena na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a uz konsultacije sa ministarstvima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH i UIO, te Spoljnotrgovinskom komorom BiH, saopštio je Upravni odbor UIO.

Kako je predviđeno odlukom, primarni poljoprivredni proizvođači, koji su imali štetu tokom majskih poplave, moraće dostaviti validan dokaz o tome i moraju biti upisani u registre štete od poplava kod nadležnih institucija kako bi bili oslobođeni određenih dažbina.

Za provođenje ove odluke zadužena je UIO BiH, dok će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pratiti primjenu ove odluke, a u budžetu institucija BiH neće biti potrebno obezbjeđivati dodatna finansijaka sredstva.

Upravni odbor UIO, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dao je danas saglasnost na odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2015. godinu, nakon čega će ona biti upućena u dalju proceduru usvajanja Savjetu ministara BiH.

UO UIO dao je saglasnost na Odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2015. godine, a ova odluka odnosi se na proizvođače u BiH koji uvoze repromaterijal neophodan za proizvodnju gotovih proizvoda.

UO UIO utvrdio je i odluku o visini kompenzatorne kamate za prvih šest mjeseci 2015. godine koja iznosi 12 odsto, a obračunava se na određene carinske postupke, među kojima je privremeni uvoz.

Ova kamata se zaračunava u carinskim dugovanjima i redovno se donosi u određenim vremenskim intervalima.

Komentari / 0

Ostavite komentar