Свједок: Младић није намјеравао да освоји Сарајево

Заштићени свједок одбране рекао је данас пред Хашким трибуналом да генерал Ратко Младић, као командант Војске Републике Српске, није имао намјеру да освоји Сарајево.

 

Република Српска 08.12.2014 | 17:08
Свједок: Младић није намјеравао да освоји Сарајево

Заштићени свједок, који је био припадник Војске Републике Српске, истакао је на суђењу генералу Младићу да је био присутан када је генерал 1993. године изјавио да је идеја о освајању Сарајева
неприхватљива, јер би донијела велике жртве на обје стране и додатно крвопролиће.

Током унакрсног испитивања свједок је рекао да не зна које су биле Младићеве намјере, али да у генераловом говору посвећеном операцији "Лукавица 93" могућност заузимања Сарајева није "ни чуо ни видио", преносе  медији.

"Младић је рекао да је идеја да се споје Сарајевски и Херцеговачки корпус и да се се супротна страна приволи на преговоре о правичном миру", рекао је заштићени свједок. 

Свједок је навео да је преко радио-везе чуо наредбу из маја 1992. године да артиљерија Војске Републике Српске отвори ватру по сарајевском насељу Пофалићи да би се "дејствовало по војним и паравојним формацијама и бандама муслимана, које су, претходно, изазвале егзодус Срба са Пофалића, нападајући, палећи и пљачкајући њихове куће".

Према његовим ријечима, о томе га је плачући обавијестио српски војник Миленко или Миланко Младић, који му је показао дим запаљених српских кућа на Пофалићима, укључујући и кућу породице Младић.  

Ово свједочење организовано је посредством видео-везе, а већи дио био је затворен за јавност.

Сљедећег свједока, Младићева одбрана извешће сутра.

Коментари / 0

Оставите коментар