Svjedok: Mladić nije namjeravao da osvoji Sarajevo

Zaštićeni svjedok odbrane rekao je danas pred Haškim tribunalom da general Ratko Mladić, kao komandant Vojske Republike Srpske, nije imao namjeru da osvoji Sarajevo.

 

Republika Srpska 08.12.2014 | 17:08
Svjedok: Mladić nije namjeravao da osvoji Sarajevo

Zaštićeni svjedok, koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, istakao je na suđenju generalu Mladiću da je bio prisutan kada je general 1993. godine izjavio da je ideja o osvajanju Sarajeva
neprihvatljiva, jer bi donijela velike žrtve na obje strane i dodatno krvoproliće.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je rekao da ne zna koje su bile Mladićeve namjere, ali da u generalovom govoru posvećenom operaciji "Lukavica 93" mogućnost zauzimanja Sarajeva nije "ni čuo ni vidio", prenose  mediji.

"Mladić je rekao da je ideja da se spoje Sarajevski i Hercegovački korpus i da se se suprotna strana privoli na pregovore o pravičnom miru", rekao je zaštićeni svjedok. 

Svjedok je naveo da je preko radio-veze čuo naredbu iz maja 1992. godine da artiljerija Vojske Republike Srpske otvori vatru po sarajevskom naselju Pofalići da bi se "dejstvovalo po vojnim i paravojnim formacijama i bandama muslimana, koje su, prethodno, izazvale egzodus Srba sa Pofalića, napadajući, paleći i pljačkajući njihove kuće".

Prema njegovim riječima, o tome ga je plačući obavijestio srpski vojnik Milenko ili Milanko Mladić, koji mu je pokazao dim zapaljenih srpskih kuća na Pofalićima, uključujući i kuću porodice Mladić.  

Ovo svjedočenje organizovano je posredstvom video-veze, a veći dio bio je zatvoren za javnost.

Sljedećeg svjedoka, Mladićeva odbrana izvešće sutra.

Komentari / 0

Ostavite komentar