Позив студентима за јапанске стипендије

Амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки позвао је студенте Универзитета у Источном Сарајеву да аплицирају за јапанске годишње програме стипендирања и да стечено знање искористе за успјешну обнову БиХ.

Република Српска 08.12.2014 | 16:37
Позив студентима за јапанске стипендије

Јамазаки је током разговора са ректором овог универзитета Радославом Грујићем навео да је то прилика да студенти, по повратку у земљу, имплементирају знање о јапанском моделу успјеха.

Послије разговора са руководством Универзитета, Јамазаки је рекао новинарима да је, осим о питању образовања, извјесна сарадња и на пољу културе, као и на другим пољима.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић изразио је задовољство данашњом посјетом и навео да су гостима предложили неколико могућих облика сарадње посредством конкретних активности.

"Прво смо предложили одржавање Дана јапанске културе, који би на прољеће били одржани у Требињу. То би обухватило посјету јапанских сликара, музичара и професора који би нам представили и своју филозофију, начин живота, културу исхране", навео је Грујић.

Предложена сарадња, додао је он, одвијала би се и путем стандардне међууниверзитетске размјене студената и професора, одржавања курсева јапанског и српског језика, те међусобне посјете и размјене менаџмента универзитета да би се домаћи кадрови упознали са јапанским модалитетом рада, који би пренијели у своју средину.

Бивши стипендиста Владе Јапана Таида Јашаревић истакла је да из Јапана, послије вишегодишњег боравка, носи незаборавне утиске.

"То је једно добро организовано друштво које много улаже у науку, нарочито у истраживачки рад, и охрабрује студенте из цијелог свијета да аплицирају за њихове програме", изјавила је Јашаревићева.


Коментари / 0

Оставите коментар