Poziv studentima za japanske stipendije

Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki pozvao je studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu da apliciraju za japanske godišnje programe stipendiranja i da stečeno znanje iskoriste za uspješnu obnovu BiH.

Republika Srpska 08.12.2014 | 16:37
Poziv studentima za japanske stipendije

Jamazaki je tokom razgovora sa rektorom ovog univerziteta Radoslavom Grujićem naveo da je to prilika da studenti, po povratku u zemlju, implementiraju znanje o japanskom modelu uspjeha.

Poslije razgovora sa rukovodstvom Univerziteta, Jamazaki je rekao novinarima da je, osim o pitanju obrazovanja, izvjesna saradnja i na polju kulture, kao i na drugim poljima.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom i naveo da su gostima predložili nekoliko mogućih oblika saradnje posredstvom konkretnih aktivnosti.

"Prvo smo predložili održavanje Dana japanske kulture, koji bi na proljeće bili održani u Trebinju. To bi obuhvatilo posjetu japanskih slikara, muzičara i profesora koji bi nam predstavili i svoju filozofiju, način života, kulturu ishrane", naveo je Grujić.

Predložena saradnja, dodao je on, odvijala bi se i putem standardne međuuniverzitetske razmjene studenata i profesora, održavanja kurseva japanskog i srpskog jezika, te međusobne posjete i razmjene menadžmenta univerziteta da bi se domaći kadrovi upoznali sa japanskim modalitetom rada, koji bi prenijeli u svoju sredinu.

Bivši stipendista Vlade Japana Taida Jašarević istakla je da iz Japana, poslije višegodišnjeg boravka, nosi nezaboravne utiske.

"To je jedno dobro organizovano društvo koje mnogo ulaže u nauku, naročito u istraživački rad, i ohrabruje studente iz cijelog svijeta da apliciraju za njihove programe", izjavila je Jašarevićeva.


Komentari / 0

Ostavite komentar