Анализа: Звезда спрема ''чистку'', али Лалат остаје!

Са неколицином фудбалера Црвене звезде разговараће се о разлазу током зимске паузе, сазнаје МОНДО из поузданих извора. Тренер остаје.

Фудбал 08.12.2014 | 20:20
Анализа: Звезда спрема ''чистку'', али Лалат остаје!

Фудбалери Црвене звезде, са титулом првака на раменима, отворили су сезону 2014/15 на охрабрујући начин.

Без појачања у прва три кола, без петорице твораца шампионског славља на терену и једног крај њега, са новим, младим, неискусним тренером, али и Ненадом Милијашем у прве три утакмице, црвено-бели су остварили шест победа у првих седам кола, без примљеног гола.

Од тада, мучење!

Екипа Ненада Лалатовића примила је гол из контре (!?) у 89. минуту, при вођству од 1:0 у Лучанима и изгубила још два бода на крају полусезоне у којој је добила само три од последњих осам мечева, односно један од четири. У првих седам кола Звезда је освојила 19 од 21 бода, а потом у осам кола 13 од 24 бода.
Овакав финиш првог дела првенства наводи на две помисли - да ће руководство Црвене звезде, које би ускоро требало да добије и председника, током зиме размишљати о:

а) Промени тренера;

б) Промени играчког кадра;

МОНДО из поузданих извора сазнаје да челници Црвене звезде током зимске паузе неће постављати питање поверења тренеру Лалатовићу. Другим речима, он ће готово сигурно наставити да води екипу и окупити играче 8. јануара на почетку припрема за други део сезоне.

У клубу, речено нам је, преовладава мишљење да је проблем у квалитету који (не) поседује добар део играчког кадра, чак се у питање доводи и залагање неколицине првотимаца.

У неформалном разговору, један од челника шампиона Србије рекао нам је да је у овом тренутку тешко наћи тренера у Србији који би боље водио овај састав Црвене звезде од Лалатовића. Стога, изгледније је да ће у Љутице Богдана на зиму доћи до трансфера у оба смера.

"Са неким играчима сигурно ћемо се растати, видите и сами да не иде. Без четворице, петорице озбиљних играча није реално да се боримо за титулу", рекао нам је саговорник.

Звезда ће ускоро, став је неколицине челника, у кругу најужег руководства донети веома важну одлуку: Да ли на пролеће јурити шест бодова заостатка за Партизаном, што ће коштати, или "пустити сезону низ воду" и довршити првенство са младим тимом, што би дугорочно могло да се исплати.

У клубу су подељени по овом питању, али је извесно да ће после завршетка изборног процеса, бити донета одлука и да ће се иза ње стати чврсто.

Тешко је предвидети која је опција ближа у овом тренутку, јер ово није прва сезона у којој финансијски посрнули клуб долази пред овакву дилему. И раније је у јавности (и код не малог број звездаша) преовладавало мишљење да би требало драстично подмладити екипу и одрећи се титуле, зарад изласка из дугова који тренутно износе на 50 милиона евра. Међутим, ниједна Управа до сада није имала храбрости (или искрене воље) да начини тај радикалан заокрет, који би свакако поделио звездашку јавност.

Чак и да се на то одлуче подно западне трибине највећег српског стадиона, стекао би се утисак да се закаснило, јер је таква стратешки важна одлука могла да буде донета практично истог дана када је УЕФА саопштила да избацује Црвену звезду из квалификација за Лигу шампиона.

Они који сматрају да је то, у овом тренутку, пут којим Звезда треба да иде констатоваће:

"Боље икад, него никад".

Да сумирамо, како сада ствари стоје Лалатовић остаје, неколицина играча одлази, а да ли ће их заменити скупа појачања или клинци из Омладинске школе, биће одлучено у данима који следе.

"На раскрсници смо и имамо избор: Појачати се искусним играчима и јурити титулу или форсирати младе играче, рестартовати цео систем и размишљати дугорочно", рекао је за МОНДО један од водећих људи у клубу.

"Сачекаћемо да се конституише ново руководство".

Коментари / 0

Оставите коментар