Analiza: Zvezda sprema ''čistku'', ali Lalat ostaje!

Sa nekolicinom fudbalera Crvene zvezde razgovaraće se o razlazu tokom zimske pauze, saznaje MONDO iz pouzdanih izvora. Trener ostaje.

Fudbal 08.12.2014 | 20:20
Analiza: Zvezda sprema ''čistku'', ali Lalat ostaje!

Fudbaleri Crvene zvezde, sa titulom prvaka na ramenima, otvorili su sezonu 2014/15 na ohrabrujući način.

Bez pojačanja u prva tri kola, bez petorice tvoraca šampionskog slavlja na terenu i jednog kraj njega, sa novim, mladim, neiskusnim trenerom, ali i Nenadom Milijašem u prve tri utakmice, crveno-beli su ostvarili šest pobeda u prvih sedam kola, bez primljenog gola.

Od tada, mučenje!

Ekipa Nenada Lalatovića primila je gol iz kontre (!?) u 89. minutu, pri vođstvu od 1:0 u Lučanima i izgubila još dva boda na kraju polusezone u kojoj je dobila samo tri od poslednjih osam mečeva, odnosno jedan od četiri. U prvih sedam kola Zvezda je osvojila 19 od 21 boda, a potom u osam kola 13 od 24 boda.
Ovakav finiš prvog dela prvenstva navodi na dve pomisli - da će rukovodstvo Crvene zvezde, koje bi uskoro trebalo da dobije i predsednika, tokom zime razmišljati o:

a) Promeni trenera;

b) Promeni igračkog kadra;

MONDO iz pouzdanih izvora saznaje da čelnici Crvene zvezde tokom zimske pauze neće postavljati pitanje poverenja treneru Lalatoviću. Drugim rečima, on će gotovo sigurno nastaviti da vodi ekipu i okupiti igrače 8. januara na početku priprema za drugi deo sezone.

U klubu, rečeno nam je, preovladava mišljenje da je problem u kvalitetu koji (ne) poseduje dobar deo igračkog kadra, čak se u pitanje dovodi i zalaganje nekolicine prvotimaca.

U neformalnom razgovoru, jedan od čelnika šampiona Srbije rekao nam je da je u ovom trenutku teško naći trenera u Srbiji koji bi bolje vodio ovaj sastav Crvene zvezde od Lalatovića. Stoga, izglednije je da će u Ljutice Bogdana na zimu doći do transfera u oba smera.

"Sa nekim igračima sigurno ćemo se rastati, vidite i sami da ne ide. Bez četvorice, petorice ozbiljnih igrača nije realno da se borimo za titulu", rekao nam je sagovornik.

Zvezda će uskoro, stav je nekolicine čelnika, u krugu najužeg rukovodstva doneti veoma važnu odluku: Da li na proleće juriti šest bodova zaostatka za Partizanom, što će koštati, ili "pustiti sezonu niz vodu" i dovršiti prvenstvo sa mladim timom, što bi dugoročno moglo da se isplati.

U klubu su podeljeni po ovom pitanju, ali je izvesno da će posle završetka izbornog procesa, biti doneta odluka i da će se iza nje stati čvrsto.

Teško je predvideti koja je opcija bliža u ovom trenutku, jer ovo nije prva sezona u kojoj finansijski posrnuli klub dolazi pred ovakvu dilemu. I ranije je u javnosti (i kod ne malog broj zvezdaša) preovladavalo mišljenje da bi trebalo drastično podmladiti ekipu i odreći se titule, zarad izlaska iz dugova koji trenutno iznose na 50 miliona evra. Međutim, nijedna Uprava do sada nije imala hrabrosti (ili iskrene volje) da načini taj radikalan zaokret, koji bi svakako podelio zvezdašku javnost.

Čak i da se na to odluče podno zapadne tribine najvećeg srpskog stadiona, stekao bi se utisak da se zakasnilo, jer je takva strateški važna odluka mogla da bude doneta praktično istog dana kada je UEFA saopštila da izbacuje Crvenu zvezdu iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Oni koji smatraju da je to, u ovom trenutku, put kojim Zvezda treba da ide konstatovaće:

"Bolje ikad, nego nikad".

Da sumiramo, kako sada stvari stoje Lalatović ostaje, nekolicina igrača odlazi, a da li će ih zameniti skupa pojačanja ili klinci iz Omladinske škole, biće odlučeno u danima koji slede.

"Na raskrsnici smo i imamo izbor: Pojačati se iskusnim igračima i juriti titulu ili forsirati mlade igrače, restartovati ceo sistem i razmišljati dugoročno", rekao je za MONDO jedan od vodećih ljudi u klubu.

"Sačekaćemo da se konstituiše novo rukovodstvo".

Komentari / 0

Ostavite komentar