Која имена ће бирати посланици НС РС?

Небојша Радмановић и Средоје Новић из СНСД-а, Драгутин Родић из ДНС-а те Огњен Тадић и Дарко Бабаљ из СДС-а чиниће Клуб Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Република Српска 08.12.2014 | 20:00
Која имена ће бирати посланици НС РС?

О овоме ће бити одлучено на сједници Народне скупштине Републике Српске која ће бити одржана прекосутра, а на којој ће поред делегата за Дом народа парламента БиХ бити изабрано и 28 делегата који ће чинити Вијеће народа Републике Српске.

"Очекујемо да без икаквих проблема завршимо избор делегата за Дом народа парламента БиХ и Вијеће народа Републике Српске, јер су странке и позиције и опозиције договориле имена", рекао је јуче Радован Вуковић, предсједник Комисије за избор и именовања Народне скупштине Републике Српске.

Он већ данас очекује да Централна изборна комисија БиХ потврди листе кандидата које су јој достављене 4. децембра и практично да зелено свјетло да буду бирани делегати у домове народа парламента БиХ и Народне скупштине Републике Српске.

Што се тиче договора међу партијама, најзанимљивије је било у опозиционим редовима, гдје је на крају одлучено да СДС да два делегата за Дом народа парламента БиХ, и то Огњена Тадића и Дарка Бабаља, иако је првобитно био договор да једно мјесто добије Игор Црнадак из ПДП-а. На крају је одлучено да ПДП и НДП имају по једног делегата у Вијећу народа Републике Српске.

"ПДП је предао листу за Вијеће народа и очекујемо да имамо свог једног члана. Нисмо предали листу за Дом народа с обзиром на то да смо постигли договор у оквиру Савеза за промјене који подразумијева нашег члана у Вијећу народа, а подршку кандидатима СДС-а за Дом народа. Остатак споразума ће се имплементирати у наредним данима кроз формирање Савјета министара БиХ", рекао је Црнадак.

Незванично сазнајемо да ће управо ПДП, односно Црнадак сјести у једну од фотеља министарства из квоте која припадне Републиц Српској те да ће ова странка у замјену за одустајање од кандидатуре за Дом народа имати и једног замјеника министра у Савјету министара БиХ.

Када је у питању Вијеће народа Републике Српске, у странкама нису били расположени за причу о именима која ће бити изабрана, наглашавајући да је промјена одлуке о томе за кога гласати могућа и на сам дан засједања Народне скупштине.

Према незваничним информацијама потврђеним из неколико извора, у Вијећу народа Републике Српске од укупно 28 делегата странке из Републике Српске имаће њих 16, и то осам у Клубу Срба, у којем ће сједити Мирко Којић, Перо Петровић и Љубица Миљановић из СНСД-а, Остоја Драгутиновић и Ристо Марић из СДС-а, Живко Марјанац из СП-а те Милан Ђукић из ПДП-а и Војислав Глигић из НДП-а.

Што се тиче Клуба Хрвата у Вијећу народа Републике Српске, странке из Републике Српске од укупно осам делегата имаће четири, и то два СНСД и по једног Социјалистичка партија и СДС.

Из СНСД-а у овај клуб сасвим сигурно улази Нада Тешановић, актуелни министар породице омладине и спорта, и Ивка Ристић, посланик ове странке у претходном сазиву НС РС, док ће из СП-а у Клуб Хрвата сасвим сигурно ући и Предраг Глухаковић, потпредсједник НС Републике Српске.

Коалиција "Домовина" у Клубу Хрвата имаће једног члана, као и ХДЗ БиХ, док ће два имати ХНС-НХИ.

Најзанимљивије би ипак могло бити у Клубу бошњачког народа у НС РС, гдје ће бити предложено да уђе њих пет из СДА, те по један из СБиХ, СББ БиХ и СДП-а. Занимљиво је да се у Вијећу народа из СДП-а виде и Мирсад Ђапо, који је до сада био потпредсједник Вијећа народа, и Енес Суљкановић, сада већ бивши потпредсједник Републике Српске.

"Задњи договор је био да пола мандата у Вијећу народа сједи Суљкановић, а пола Ђапо, али видјећемо како ће се то завршити", испричао је извор "Независних".

У Вијећу народа постоји и Клуб осталих у којем сједе четири делегата, а како ствари сада стоје, свих четворо даће странке са сједиштем у Републици Српској, од тога два ће имати СНСД, а по једног СП и највјероватније ДНС.

Извор: Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Микица

08.12.2014 11:06

То је пријевремена пензија. Узивас 4 године. Немас никаквих скоро обавеза и одговорности а неколико хиљда сваки мјесец ти се надје на рачуну. А увијек ту улете незбринути странацки кадрови које народ не жели а странке их на силу трпају у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плате посланицима ограничити на 1600КМ

08.12.2014 11:33

Само окупација нас спашава, иначе се ових нећемо никада ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зола

08.12.2014 11:35

А гдје це нам Игор Радојциц:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

на крају

08.12.2014 11:52

"зола", Игор ће бити мали од палубе Жељки Цвијановић. Посебно да води рачуна о њеним чизмицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

08.12.2014 12:38

Радојициц це водити комисију за јавне набавке са посебним нагласком на набавку зенских цизама а посебно бијелих. Могу опет затребати. Клима се промијенила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.12.2014 13:39

Е ако овај Радојициц остане вјеран баји, доказаце не само да је исти, него и гори од њега. Исхандрио га на свим пољима и нивоима и он ко п....а цути. Ако се то деси, народе, нисмо ни заслузили бољу дрзаву. Нека нас газе. Видим и ови из Савеза за промјене се уцутали. Легли и они на руду. Баја их неце дирати на дрзавном нивоу, а они њега на ентитетском. ДОГОВОР. ИЗДАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.12.2014 14:33

Е ВАЛА ПЕРО СВАКА ТИ ЈЕ НА МЈЕСТУ. И ЈА ИСТО МИСЛИМ, ДОГОВОР ИЗМЕДЈУ ЊИХ А МИ СЕ ИЗМЕДЈУ СЕБЕ ИЗБИСМО. У МОМ МЈЕСТУ ИМА И РОДБИНЕ КОЈА НЕ ГОВОРИ ЗБОГ РАЗЛИЦИТЕ СТРАНАЦКЕ ПРИПАДНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

08.12.2014 14:54

Игор Радојициц це бити сад медјународни секретар СНСД-а.Прво то мора бити па онда премијер.А уз то цовјек и јесте странац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.12.2014 15:11

За Истину: они су у стању два ока завадити, а камоли људе. Па такви као они су 92. год. гурнули сиротињу у рат, и све под изговором тобозе свог народа. Гурнули људе обицне једне оротив других да гину а они се успут богатили. Колико је истине о сверцу у току рата изасло на видјело. Исто се наставило и послије рата па и данас траје. А народ (на све три стране) наиван и излудјен пропагандом о угрозеност и наставља да багри даје повјерење. Овдје без куке и мотике нема рјесења, и све док то јадни народ не схвати бице нам тако. Продје нам зивот док нам (многима) не додје "из г..ице у главу". Тад це за нас биту касно, да нам бар наса дјеца прогледају, ал не вјерујем све док је оваквих на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.12.2014 15:35

Ста би са оним Спирицем преливодом. Да није позурио да у УИО ухљеби оно јој фамилије, кумова и пријатеља сто су у медјувремену напунили 18 година. Остале је вец раније смјестио и удомио. Дјецу сколује по иностранству. Цути док и себи не надје неко ухљебљене. Ниција није до зоре горила па неце ни његова. Убрзо це сви они пред лице правде. Само дан нам додје неко насе прољеце, српско, босњацко, хрватско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет?!

08.12.2014 16:16

Опет све исто. Уста им пуна приче о наталитету а стално бабе бирају. Дајте више то мијењајте, омладина сједи у кући док Тешановићка, Ристићка и остале опет у фотељу. Ако се нису до сад заситиле, неће никад. Срамота! Кад ћемо ми млади доћи на ред? Јесмо ли ми студирали да сједимо код куће и да на ТВ-у гледамо како годинама једно те исти пуне џепове?! Док нас пензионери хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

08.12.2014 16:23

Изгледа да се Баја и овдје највисе пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАСАЊЕ

08.12.2014 17:35

Циме це гласати Стеванцевиц и Митровиц папке подици или роговима климати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент

08.12.2014 18:16

Ви студенти сте криви за стање у земљи.Сто не изадјете на улице, кад треба? Ви сједите у кафицима, док се гласа. Јел мислите да ми стари гробови да вам рјесимо судбину? Јадна сте ви омладина. Само висите и типкате онај мобител,ј..о вас он, па саљете поруке и умјесто да грлите и љубите ви оста сте грбави саљуци СМС. Нека вам јос владају Спирици, Додици, Бојици, Мајкицке, Тесановицке, Босици. итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

08.12.2014 18:18

Куд се гурају пропали народни посланици? (Остоја Драгутиновић)

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.12.2014 19:16

е нека је и ДАРКО БАБАЉ дошао до "цркавице".Има веома одговаран и тежак посао.Ваљда сада неће имати најмању плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

08.12.2014 19:22

Баја ће се питати до 2022-е а онда му народ неће дати да оде него поново на чело српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачај прекајски

08.12.2014 21:20

Овдје неки, како се може прочитати, брину бригу о Николи Шпирану и фамилији му!! А не би требало, збринуо је он своју фамилију, и потомство, и праунуке чак. Па може запјевати на више разбоја, између осталог и ону: шуме шуме најљепша вам хвала. Мисли се на српске шуме, а тек УИО, има тога, има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

09.12.2014 16:09

За ЗОЛА: Није бит у томе гдје ће РАДОЈИЧИЋ, већ је битно да сви посланици смење своја примања. САВЕЗ ЗА ПРОМЕНЕ;ТРАЖИ ПРОМЕНЕ. САДА ИМА КАПАЦИТЕТ У ПАРЛАМЕНТУ У ФЕДЕРАЦИЈИ. ПРОМЕНЕ!!! КРЕНИТЕ ОД СВОЈИХ РЕДОВА.

ОДГОВОРИТЕ