Koja imena će birati poslanici NS RS?

Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a, Dragutin Rodić iz DNS-a te Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a činiće Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Republika Srpska 08.12.2014 | 20:00
Koja imena će birati poslanici NS RS?

O ovome će biti odlučeno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja će biti održana prekosutra, a na kojoj će pored delegata za Dom naroda parlamenta BiH biti izabrano i 28 delegata koji će činiti Vijeće naroda Republike Srpske.

"Očekujemo da bez ikakvih problema završimo izbor delegata za Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda Republike Srpske, jer su stranke i pozicije i opozicije dogovorile imena", rekao je juče Radovan Vuković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske.

On već danas očekuje da Centralna izborna komisija BiH potvrdi liste kandidata koje su joj dostavljene 4. decembra i praktično da zeleno svjetlo da budu birani delegati u domove naroda parlamenta BiH i Narodne skupštine Republike Srpske.

Što se tiče dogovora među partijama, najzanimljivije je bilo u opozicionim redovima, gdje je na kraju odlučeno da SDS da dva delegata za Dom naroda parlamenta BiH, i to Ognjena Tadića i Darka Babalja, iako je prvobitno bio dogovor da jedno mjesto dobije Igor Crnadak iz PDP-a. Na kraju je odlučeno da PDP i NDP imaju po jednog delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

"PDP je predao listu za Vijeće naroda i očekujemo da imamo svog jednog člana. Nismo predali listu za Dom naroda s obzirom na to da smo postigli dogovor u okviru Saveza za promjene koji podrazumijeva našeg člana u Vijeću naroda, a podršku kandidatima SDS-a za Dom naroda. Ostatak sporazuma će se implementirati u narednim danima kroz formiranje Savjeta ministara BiH", rekao je Crnadak.

Nezvanično saznajemo da će upravo PDP, odnosno Crnadak sjesti u jednu od fotelja ministarstva iz kvote koja pripadne Republic Srpskoj te da će ova stranka u zamjenu za odustajanje od kandidature za Dom naroda imati i jednog zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH.

Kada je u pitanju Vijeće naroda Republike Srpske, u strankama nisu bili raspoloženi za priču o imenima koja će biti izabrana, naglašavajući da je promjena odluke o tome za koga glasati moguća i na sam dan zasjedanja Narodne skupštine.

Prema nezvaničnim informacijama potvrđenim iz nekoliko izvora, u Vijeću naroda Republike Srpske od ukupno 28 delegata stranke iz Republike Srpske imaće njih 16, i to osam u Klubu Srba, u kojem će sjediti Mirko Kojić, Pero Petrović i Ljubica Miljanović iz SNSD-a, Ostoja Dragutinović i Risto Marić iz SDS-a, Živko Marjanac iz SP-a te Milan Đukić iz PDP-a i Vojislav Gligić iz NDP-a.

Što se tiče Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske, stranke iz Republike Srpske od ukupno osam delegata imaće četiri, i to dva SNSD i po jednog Socijalistička partija i SDS.

Iz SNSD-a u ovaj klub sasvim sigurno ulazi Nada Tešanović, aktuelni ministar porodice omladine i sporta, i Ivka Ristić, poslanik ove stranke u prethodnom sazivu NS RS, dok će iz SP-a u Klub Hrvata sasvim sigurno ući i Predrag Gluhaković, potpredsjednik NS Republike Srpske.

Koalicija "Domovina" u Klubu Hrvata imaće jednog člana, kao i HDZ BiH, dok će dva imati HNS-NHI.

Najzanimljivije bi ipak moglo biti u Klubu bošnjačkog naroda u NS RS, gdje će biti predloženo da uđe njih pet iz SDA, te po jedan iz SBiH, SBB BiH i SDP-a. Zanimljivo je da se u Vijeću naroda iz SDP-a vide i Mirsad Đapo, koji je do sada bio potpredsjednik Vijeća naroda, i Enes Suljkanović, sada već bivši potpredsjednik Republike Srpske.

"Zadnji dogovor je bio da pola mandata u Vijeću naroda sjedi Suljkanović, a pola Đapo, ali vidjećemo kako će se to završiti", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U Vijeću naroda postoji i Klub ostalih u kojem sjede četiri delegata, a kako stvari sada stoje, svih četvoro daće stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj, od toga dva će imati SNSD, a po jednog SP i najvjerovatnije DNS.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Mikica

08.12.2014 11:06

To je prijevremena penzija. Uzivas 4 godine. Nemas nikakvih skoro obaveza i odgovornosti a nekoliko hiljda svaki mjesec ti se nadje na računu. A uvijek tu ulete nezbrinuti stranacki kadrovi koje narod ne želi a stranke ih na silu trpaju u politiku.

ODGOVORITE
Name

plate poslanicima ograničiti na 1600KM

08.12.2014 11:33

Samo okupacija nas spašava, inače se ovih nećemo nikada riješiti.

ODGOVORITE
Name

zola

08.12.2014 11:35

A gdje ce nam Igor Radojcic:)

ODGOVORITE
Name

na kraju

08.12.2014 11:52

"zola", Igor će biti mali od palube Željki Cvijanović. Posebno da vodi računa o njenim čizmicama.

ODGOVORITE
Name

Miko

08.12.2014 12:38

Radojicic ce voditi komisiju za javne nabavke sa posebnim naglaskom na nabavku zenskih cizama a posebno bijelih. Mogu opet zatrebati. Klima se promijenila...

ODGOVORITE
Name

Pero

08.12.2014 13:39

E ako ovaj Radojicic ostane vjeran baji, dokazace ne samo da je isti, nego i gori od njega. Ishandrio ga na svim poljima i nivoima i on ko p....a cuti. Ako se to desi, narode, nismo ni zasluzili bolju drzavu. Neka nas gaze. Vidim i ovi iz Saveza za promjene se ucutali. Legli i oni na rudu. Baja ih nece dirati na drzavnom nivou, a oni njega na entitetskom. DOGOVOR. IZDAJA

ODGOVORITE
Name

Istina

08.12.2014 14:33

E VALA PERO SVAKA TI JE NA MJESTU. I JA ISTO MISLIM, DOGOVOR IZMEDJU NJIH A MI SE IZMEDJU SEBE IZBISMO. U MOM MJESTU IMA I RODBINE KOJA NE GOVORI ZBOG RAZLICITE STRANACKE PRIPADNOSTI.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

08.12.2014 14:54

Igor Radojicic ce biti sad medjunarodni sekretar SNSD-a.Prvo to mora biti pa onda premijer.A uz to covjek i jeste stranac...

ODGOVORITE
Name

Pero

08.12.2014 15:11

Za Istinu: oni su u stanju dva oka zavaditi, a kamoli ljude. Pa takvi kao oni su 92. god. gurnuli sirotinju u rat, i sve pod izgovorom toboze svog naroda. Gurnuli ljude obicne jedne orotiv drugih da ginu a oni se usput bogatili. Koliko je istine o svercu u toku rata izaslo na vidjelo. Isto se nastavilo i poslije rata pa i danas traje. A narod (na sve tri strane) naivan i izludjen propagandom o ugrozenost i nastavlja da bagri daje povjerenje. Ovdje bez kuke i motike nema rjesenja, i sve dok to jadni narod ne shvati bice nam tako. Prodje nam zivot dok nam (mnogima) ne dodje "iz g..ice u glavu". Tad ce za nas bitu kasno, da nam bar nasa djeca progledaju, al ne vjerujem sve dok je ovakvih na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Pero

08.12.2014 15:35

Sta bi sa onim Spiricem prelivodom. Da nije pozurio da u UIO uhljebi ono joj familije, kumova i prijatelja sto su u medjuvremenu napunili 18 godina. Ostale je vec ranije smjestio i udomio. Djecu skoluje po inostranstvu. Cuti dok i sebi ne nadje neko uhljebljene. Nicija nije do zore gorila pa nece ni njegova. Ubrzo ce svi oni pred lice pravde. Samo dan nam dodje neko nase proljece, srpsko, bosnjacko, hrvatsko.

ODGOVORITE
Name

Opet?!

08.12.2014 16:16

Opet sve isto. Usta im puna priče o natalitetu a stalno babe biraju. Dajte više to mijenjajte, omladina sjedi u kući dok Tešanovićka, Ristićka i ostale opet u fotelju. Ako se nisu do sad zasitile, neće nikad. Sramota! Kad ćemo mi mladi doći na red? Jesmo li mi studirali da sjedimo kod kuće i da na TV-u gledamo kako godinama jedno te isti pune džepove?! Dok nas penzioneri hrane.

ODGOVORITE
Name

borg

08.12.2014 16:23

Izgleda da se Baja i ovdje najvise pita.

ODGOVORITE
Name

GLASANJE

08.12.2014 17:35

Cime ce glasati Stevancevic i Mitrovic papke podici ili rogovima klimati?

ODGOVORITE
Name

student

08.12.2014 18:16

Vi studenti ste krivi za stanje u zemlji.Sto ne izadjete na ulice, kad treba? Vi sjedite u kaficima, dok se glasa. Jel mislite da mi stari grobovi da vam rjesimo sudbinu? Jadna ste vi omladina. Samo visite i tipkate onaj mobitel,j..o vas on, pa saljete poruke i umjesto da grlite i ljubite vi osta ste grbavi saljuci SMS. Neka vam jos vladaju Spirici, Dodici, Bojici, Majkicke, Tesanovicke, Bosici. itd itd.

ODGOVORITE
Name

marko

08.12.2014 18:18

Kud se guraju propali narodni poslanici? (Ostoja Dragutinović)

ODGOVORITE
Name

007

08.12.2014 19:16

e neka je i DARKO BABALJ došao do "crkavice".Ima veoma odgovaran i težak posao.Valjda sada neće imati najmanju platu.

ODGOVORITE
Name

rr

08.12.2014 19:22

Baja će se pitati do 2022-e a onda mu narod neće dati da ode nego ponovo na čelo srpske.

ODGOVORITE
Name

Mračaj prekajski

08.12.2014 21:20

Ovdje neki, kako se može pročitati, brinu brigu o Nikoli Špiranu i familiji mu!! A ne bi trebalo, zbrinuo je on svoju familiju, i potomstvo, i praunuke čak. Pa može zapjevati na više razboja, između ostalog i onu: šume šume najljepša vam hvala. Misli se na srpske šume, a tek UIO, ima toga, ima...

ODGOVORITE
Name

007

09.12.2014 16:09

Za ZOLA: Nije bit u tome gdje će RADOJIČIĆ, već je bitno da svi poslanici smenje svoja primanja. SAVEZ ZA PROMENE;TRAŽI PROMENE. SADA IMA KAPACITET U PARLAMENTU U FEDERACIJI. PROMENE!!! KRENITE OD SVOJIH REDOVA.

ODGOVORITE