Србију годишње напусти 32.000 људи

Да би се усавршило, из Србије годишње у иностранство оде више од 700 високо образованих људи, подаци су Завода за статистику.

Србија 08.12.2014 | 10:14
Србију годишње напусти 32.000 људи

Посао и усавршавање главни су разлози због којих Србију сваке године напусти све већи број људи.

Око 32.000 наших суграђана отишло је ове године из земље, а највећи број њих „боље сутра“ пронашао је у Немачкој. У Аустрију сваке године одлази више од 4.000 особа, због чега не чуди податак да је сваки десети становник Беча - Србин.

Словенија је трећа најпожељнија држава за наше суграђане.

Да би се усавршило, из Србије годишње у иностранство оде више од 700 високо образованих људи, подаци су Завода за статистику. Пре четири деценије с дипломом факултета у иностранство је одлазило два одсто емиграната. Данас је тај број порастао на 15 процената.

"Нападнути сте са две стране, немате довољну репродукцију за обнављање становништва, одлазе они који носе ту репродукцију, а носе и економски просперитет, тако да је за земљу попут наше то изузетно велики изазов у наредном периоду", каже Владимир Никитовић, демограф.

Највећи број дипломаца одлази са завршеним економским факултетом, медицинским, стоматолошким и електротехничким, а парадокс је да управо за овим стручњацима вапи и наше тржиште рада.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

струка

08.12.2014 09:53

Балканско тржиште рада не вапи ни за каквим стручњацима. Багрови све увозе, а да би се то продавало, узимју кредите и задужују народ. Је***ој се касно кајати.

ОДГОВОРИТЕ