Srbiju godišnje napusti 32.000 ljudi

Da bi se usavršilo, iz Srbije godišnje u inostranstvo ode više od 700 visoko obrazovanih ljudi, podaci su Zavoda za statistiku.

Srbija 08.12.2014 | 10:14
Srbiju godišnje napusti 32.000 ljudi

Posao i usavršavanje glavni su razlozi zbog kojih Srbiju svake godine napusti sve veći broj ljudi.

Oko 32.000 naših sugrađana otišlo je ove godine iz zemlje, a najveći broj njih „bolje sutra“ pronašao je u Nemačkoj. U Austriju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, zbog čega ne čudi podatak da je svaki deseti stanovnik Beča - Srbin.

Slovenija je treća najpoželjnija država za naše sugrađane.

Da bi se usavršilo, iz Srbije godišnje u inostranstvo ode više od 700 visoko obrazovanih ljudi, podaci su Zavoda za statistiku. Pre četiri decenije s diplomom fakulteta u inostranstvo je odlazilo dva odsto emigranata. Danas je taj broj porastao na 15 procenata.

"Napadnuti ste sa dve strane, nemate dovoljnu reprodukciju za obnavljanje stanovništva, odlaze oni koji nose tu reprodukciju, a nose i ekonomski prosperitet, tako da je za zemlju poput naše to izuzetno veliki izazov u narednom periodu", kaže Vladimir Nikitović, demograf.

Najveći broj diplomaca odlazi sa završenim ekonomskim fakultetom, medicinskim, stomatološkim i elektrotehničkim, a paradoks je da upravo za ovim stručnjacima vapi i naše tržište rada.

Izvor: Kurir

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

struka

08.12.2014 09:53

Balkansko tržište rada ne vapi ni za kakvim stručnjacima. Bagrovi sve uvoze, a da bi se to prodavalo, uzimju kredite i zadužuju narod. Je***oj se kasno kajati.

ODGOVORITE