Подржати нови приступ европском путу БиХ

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон изјавио је да ће на наредној сједници Савјета за провођење мира тражити снажну подршку новом приступу европском путу БиХ који су препоручили Велика Британија и Њемачка као кључни оквир за напоре међународне заједнице у земљи.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 08:46
Подржати нови приступ европском путу БиХ

Фергусон је рекао да БиХ себи не може да приушти исту врсту кашњења која се десила након претходних избора и што прије мора да добије стабилну и ефикасну власт која може провести потребне реформе.

"Од било које странке на власти, на нивоу БиХ и на ентитетским и кантоналним нивоима, очекујемо да сарађују с циљем брзих реформи које су потребне да би се побољшала функционалност власти, модернизовала економија и отворила радна мјеста и ојачала владавина права", рекао је Фергусон за "Глас Српске".

Он је изразио задовољство досадашњим реаговањем политичара и цијелог друштва на нову иницијативу ЕУ за БиХ, оцијенивши да је то добра понуда, чије одбијање БиХ себи не може да приушти.

Говорећи о затварању Канцеларије високог представника, Фергусон је рекао да би волио да она буде затворена, али да критеријуми из 2008. године још нису испуњени.

"То би био знак да су политичке странке коначно одлучиле да раде и сарађују за добробит свих грађана ове земље и да је међународна заједница у прилици да направи позитивну процјену о будућности БиХ, али још нисмо у тој позицији. Надам се да ћемо бити свједоци стварног напретка у овом правцу током мандата ове власти", рекао је Фергусон.

Он не сматра да би, због подијељеног мишљења о уласку земље у НАТО, било боље да она буде демилитаризована.

"Оружане снаге БиХ су нешто чиме се можете поносити. Доказале су да су једна од најспособнијих институција у БиХ како овдје, помажући људима угроженим поплавама, тако и на обуци и у операцијама у иностранству, укључујући и оне у Авганистану", рекао је Фергусон.

Он тврди да је у интересу БиХ да се придружи НАТО-у и ЕУ и изразио увјерење да ће њени грађани с временом боље разумјети добробити чланства, које даје најбољу гаранцију безбједности ове земље и региона у будућности.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

агроном

08.12.2014 08:00

Оружане снаге БиХ су исто што и глиста на врелом асфалту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Едвард Фергусон

08.12.2014 08:23

Господине Едвард напустите БИХ, ми не желимо еуропски пут и нато, видимо шта се ради од Бугара у тој ЕУ... немају шта јести као ни ми, а о НАТО савезу нећу ни да говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.12.2014 17:54

Доста нам је више приче о путевима који никуда не воде, дај "намакни" нам неку фабрику.

ОДГОВОРИТЕ