Podržati novi pristup evropskom putu BiH

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson izjavio je da će na narednoj sjednici Savjeta za provođenje mira tražiti snažnu podršku novom pristupu evropskom putu BiH koji su preporučili Velika Britanija i Njemačka kao ključni okvir za napore međunarodne zajednice u zemlji.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 08:46
Podržati novi pristup evropskom putu BiH

Ferguson je rekao da BiH sebi ne može da priušti istu vrstu kašnjenja koja se desila nakon prethodnih izbora i što prije mora da dobije stabilnu i efikasnu vlast koja može provesti potrebne reforme.

"Od bilo koje stranke na vlasti, na nivou BiH i na entitetskim i kantonalnim nivoima, očekujemo da sarađuju s ciljem brzih reformi koje su potrebne da bi se poboljšala funkcionalnost vlasti, modernizovala ekonomija i otvorila radna mjesta i ojačala vladavina prava", rekao je Ferguson za "Glas Srpske".

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim reagovanjem političara i cijelog društva na novu inicijativu EU za BiH, ocijenivši da je to dobra ponuda, čije odbijanje BiH sebi ne može da priušti.

Govoreći o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, Ferguson je rekao da bi volio da ona bude zatvorena, ali da kriterijumi iz 2008. godine još nisu ispunjeni.

"To bi bio znak da su političke stranke konačno odlučile da rade i sarađuju za dobrobit svih građana ove zemlje i da je međunarodna zajednica u prilici da napravi pozitivnu procjenu o budućnosti BiH, ali još nismo u toj poziciji. Nadam se da ćemo biti svjedoci stvarnog napretka u ovom pravcu tokom mandata ove vlasti", rekao je Ferguson.

On ne smatra da bi, zbog podijeljenog mišljenja o ulasku zemlje u NATO, bilo bolje da ona bude demilitarizovana.

"Oružane snage BiH su nešto čime se možete ponositi. Dokazale su da su jedna od najsposobnijih institucija u BiH kako ovdje, pomažući ljudima ugroženim poplavama, tako i na obuci i u operacijama u inostranstvu, uključujući i one u Avganistanu", rekao je Ferguson.

On tvrdi da je u interesu BiH da se pridruži NATO-u i EU i izrazio uvjerenje da će njeni građani s vremenom bolje razumjeti dobrobiti članstva, koje daje najbolju garanciju bezbjednosti ove zemlje i regiona u budućnosti.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

agronom

08.12.2014 08:00

Oružane snage BiH su isto što i glista na vrelom asfaltu.

ODGOVORITE
Name

@Edvard Ferguson

08.12.2014 08:23

Gospodine Edvard napustite BIH, mi ne želimo europski put i nato, vidimo šta se radi od Bugara u toj EU... nemaju šta jesti kao ni mi, a o NATO savezu neću ni da govorim.

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.12.2014 17:54

Dosta nam je više priče o putevima koji nikuda ne vode, daj "namakni" nam neku fabriku.

ODGOVORITE