Институције траже нове раднике

Шест институција БиХ тражи одобрење за пријем нових запослених, а коначну одлуку о томе требало би данас донијети Савјет министара БиХ, које је практично у техничком мандату.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 08:39
Институције траже нове раднике

Због аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) нова запошљавања у бх. институцијама званично су замрзнута, но у пракси се из године у годину повећава број упослених.

У 75 бх. институција на крају прошле године било је 22.214 упосленика, а годину раније 22.174. Додатна запошљавања, према Закону о државном буџету, "дозвољена су само у изузетним случајевима (новоосноване институције и слично") и могућа су само на основу одлука Вијеће министара БиХ.

Међу шест институција, о чијим захтјевима би данас требало да се изјашњавају министри, нема новооснованих.

Одобрење за пријем нових упосленика затражили су Агенција за државну службу БиХ, Централна изборна комисија, Агенција за форензичка испитивања и вјештачења, Централна хармонизацијска јединица Министарства финансија и трезора БиХ, али и Управа за индиректно опорезивање и Суд БиХ, који су лани предњачили по броју новозапослених.

Да ли је Министарство финансија и трезора дало позитивно мишљење на приједлоге одлука о новим запошљавањима у ових шест институција данас нисмо успјели сазнати, но у невладином сектору процјењују да ће министри ове одлуке усвојити.

"Нема рационалног оправдања за додатно запошљавање. Финансијска дубиоза у којој је БиХ морала би наложити мораториј за пријем нових запосленика у јавном сектору у наредних десет година", упозорио је Адис Араповић, менаџер Центара цивилних иницијатива, чији консултанти прате и рад Вијећа министара.

Араповић тврди да ново запошљавање садржи двије скривене поруке: то ствара оптерећење и по буџет за идућу годину који треба креирати нови сазив власти, а представља и покушај да двије странке, СДП и СНСД, осигурају веће присуство у институцијама БиХ у којима, вјероватно, неће бити дио власти у наредне четири године.

"Мјере штедње уведене су због ММФ-а, а у пракси видимо да политичке елите повећавају ионако гломазну администрацију. Изгледа да је једино ММФ-у стало до тога да смањи јавну потрошњу", оцијенио је Араповић.

Упркос мјерама штедње, Савјет министара је већ у току ове године одобрило нова запошљавања.

Министарствима правде и цивилних послова те Служби за заједничке послове институција БиХ љетос је ради пријема нових радника одобрен новац из буџетске резерве - укупно око 317.000 КМ.

Додатна запошљавања одобрена су и Одбору државне службе за жалбе и Фонду за повратак БиХ, који су за те намјене новац морали осигурати преструктурирањем властитих буџета.

Новац из буџетске резерве због новог запошљавања у току године тражили су и Управа за индиректно опорезивање (УИО) и Уставни суд БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

сдс

08.12.2014 06:36

Мора нова вецина да ухљеби своје кадрове, а има их

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоце Спириц

08.12.2014 06:46

Хоце одлазеци да ухљебе јос којег родјака.Треба нови см донијети декрет којим се дониси одлука да престаје радни однос на неограницено време свим радницима у институцијама бих.И све их примити на одредјени време од три мјесеца.А у та три мјесеца видјети ко је и на који нацин запослен тамо.Па ко не треба и досао је као родјак лијепо га на биро послати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

08.12.2014 06:46

Нова већина још није формирана и неће прије нове године,то стара екипа хоће још да убаци својих полтрона прије одласка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Нарида

08.12.2014 07:14

Ове дефинитивно треба рефом хапсити. Нису нормални. Ко це то да плаца. Захваљујуци тим које су запосљавали, или обецали да це их запослити, и побједјују на изборима. Видите ли који је то број људи и јавним слузнама. А кад треба несто да ззврсите цекате дањма, мјесецима, па и годинама кад су судови у питању. Овдје неце бити довољна брезова метла. Требаце целицна. Па тај Спириц је запослио сву своју узу и сиру фамилију. Мислио сам да нема вусе кога. Сад је пресао на комсије. Који демагог. А кад га слусас, мед и млијеко. Прије рата исао около и мољакао да му дају неки послиц, студију, за Економски институт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

08.12.2014 07:18

Људи , ови у тзв. агенцијама и на будзету су нам једини " непријатељи " , укљуцујуци и ове из електропривреда ! На свим нивоима има на десетине непотребних " агенција " ција је сврха постојања да странацеке послуснике " ухљеби " ! У Тузли је питање мјесеца када це доци до сра.а , јер доста је обицном народу неправде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.12.2014 17:24

И 22.214 државних службеника је за овако малу државу много, а они хоће још да повећају број лезиљебовића. Смањите плате, па онда повећајте број радника. Боље то него сутра да сви пропаднемо због прескупе администрације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приправник

08.12.2014 20:25

готово свакој дрзавној институцији треба радника, цекају да им дјеца и близи родјаци порасту па да њих приме. нита ново !

ОДГОВОРИТЕ