Бразил:Демонстрације због корупције

Око 5.000 демонстраната прошло је центром Сао Паола протестујући због корупције у влади и недавног реизбора Дилме Русеф за председницу Бразила.

Свијет 07.12.2014 | 16:46
Бразил:Демонстрације због корупције

Шетња, у којој су углавном учествовале присталице опозиције, пета је по реду од када је 26. октобра Русефова изабрана за други четворогодишњи мандат.

Група од око 400 људи који су носили транспаренте и тражили државни пуч, одвојила се осталих демонстраната и кренула другим путем, саопштила је полиција, пренео је АФП.

Један од организатора протестне шетње, организација ВемПраРус (Изађите на улице), упутила је апел да протести буду мирни након што су се на претходним демонстрацијама појавиле присталице повратка на војни режим у земљи.

Демонстранте, којих је, према подацима полиције, било око 5.000, подржао је поражени опозициони кандидат Аесио Невес.

"Знамо да је афера Петробрас била највећи случај корупције у историји Бразила, али списак је све дужи и сада видимо да то није само Петробрас", поручио је Невес.

Владу Дилме Русеф потреса велики корупционашки скандал око велике државне нафтне компаније Петробрас због кога је ухапшена група водећих бизнисмена.

Неколико десетина политичара, углавном савезника Русефове, наводно је добило велики мито приликом склапања уговора Петробраса. Осим тога, у скандал су умешане и неке од водећих бразилских компанија, углавном грађевинских, а полиција је испитала више десетина осумњичених.

"Морамо се мобилизовати више неког икад. Наше оружје је наша мобилизација и наша способност да се разгневимо", поручио је Невес.

У Сао Паолу, који је најбогатији град у Бразилу и са највише становника, више од 60 одсто бирача гласало је за Невеса у другом кругу избора.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

07.12.2014 15:56

ДА И ТАМО НИЈЕ СНСД НА ВЛАСТИ?

ОДГОВОРИТЕ