Brazil:Demonstracije zbog korupcije

Oko 5.000 demonstranata prošlo je centrom Sao Paola protestujući zbog korupcije u vladi i nedavnog reizbora Dilme Rusef za predsednicu Brazila.

Svijet 07.12.2014 | 16:46
Brazil:Demonstracije zbog korupcije

Šetnja, u kojoj su uglavnom učestvovale pristalice opozicije, peta je po redu od kada je 26. oktobra Rusefova izabrana za drugi četvorogodišnji mandat.

Grupa od oko 400 ljudi koji su nosili transparente i tražili državni puč, odvojila se ostalih demonstranata i krenula drugim putem, saopštila je policija, preneo je AFP.

Jedan od organizatora protestne šetnje, organizacija VemPraRus (Izađite na ulice), uputila je apel da protesti budu mirni nakon što su se na prethodnim demonstracijama pojavile pristalice povratka na vojni režim u zemlji.

Demonstrante, kojih je, prema podacima policije, bilo oko 5.000, podržao je poraženi opozicioni kandidat Aesio Neves.

"Znamo da je afera Petrobras bila najveći slučaj korupcije u istoriji Brazila, ali spisak je sve duži i sada vidimo da to nije samo Petrobras", poručio je Neves.

Vladu Dilme Rusef potresa veliki korupcionaški skandal oko velike državne naftne kompanije Petrobras zbog koga je uhapšena grupa vodećih biznismena.

Nekoliko desetina političara, uglavnom saveznika Rusefove, navodno je dobilo veliki mito prilikom sklapanja ugovora Petrobrasa. Osim toga, u skandal su umešane i neke od vodećih brazilskih kompanija, uglavnom građevinskih, a policija je ispitala više desetina osumnjičenih.

"Moramo se mobilizovati više nekog ikad. Naše oružje je naša mobilizacija i naša sposobnost da se razgnevimo", poručio je Neves.

U Sao Paolu, koji je najbogatiji grad u Brazilu i sa najviše stanovnika, više od 60 odsto birača glasalo je za Nevesa u drugom krugu izbora.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

07.12.2014 15:56

DA I TAMO NIJE SNSD NA VLASTI?

ODGOVORITE