За предсједника Хрватске 4 кандидата

У поноћ је истекао рок за предају кандидатура за предсједничке изборе у Хрватској, који ће бити одржани 28. децембра, а уз законом прописаних више од 10.000 потписа предате су четири кандидатуре.

Регион 07.12.2014 | 12:46
 За предсједника Хрватске 4 кандидата

Кандидатуре су предали Колинда Грабар-Китаровић, актуелни предсједник Хрватске Иво Јосиповић, Милан Кујунџић и Иван Вилибор Синчић.

Кандидатуре су предала још три кандидата, али нису прикупили довољан број потребних потписа, јављају хрватски медији.

Државно изборна комисија ће најкасније сутра до поноћи провјерити ваљаност кандидатура и објавити листу кандидата за предсједника Хрватске.

Предсједник Државне зборне комисије Хрватске Бранко Хрватин рекао је да је провјера потписа већ почела, те очекује да ће листа кандидата бити објављена сутра, а тиме ће и службено почети изборна кампања, која ће трајати до 26. децембра у поноћ, када почиње изборна тишина.

Хрватин је истакао да су сви кандидати, уз приједлог кандидатуре, морали приложити и број посебног рачуна са којег ће финансирати своју кампању.

"Такође, најкасније три дана од почетка службене кампање мораће да објаве и оквирни износ и извор властитих средстава са којима улазе у кампању", навео је Хрватин.

Кампању појединих кандидата могу финансирати и грађани са највише 30.000 куна /4.000 евра/, а предузећа са 200.000 куна /26.500 евра/.

У предстојеће предсједничке изборе Државна изборна комисија Хрватске улази са проширеним овлаштењима, након што је 2011. године измијењен Закон о финансирању политичких активности.

Коментари / 0

Оставите коментар