Za predsjednika Hrvatske 4 kandidata

U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore u Hrvatskoj, koji će biti održani 28. decembra, a uz zakonom propisanih više od 10.000 potpisa predate su četiri kandidature.

Region 07.12.2014 | 12:46
 Za predsjednika Hrvatske 4 kandidata

Kandidature su predali Kolinda Grabar-Kitarović, aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić.

Kandidature su predala još tri kandidata, ali nisu prikupili dovoljan broj potrebnih potpisa, javljaju hrvatski mediji.

Državno izborna komisija će najkasnije sutra do ponoći provjeriti valjanost kandidatura i objaviti listu kandidata za predsjednika Hrvatske.

Predsjednik Državne zborne komisije Hrvatske Branko Hrvatin rekao je da je provjera potpisa već počela, te očekuje da će lista kandidata biti objavljena sutra, a time će i službeno početi izborna kampanja, koja će trajati do 26. decembra u ponoć, kada počinje izborna tišina.

Hrvatin je istakao da su svi kandidati, uz prijedlog kandidature, morali priložiti i broj posebnog računa sa kojeg će finansirati svoju kampanju.

"Takođe, najkasnije tri dana od početka službene kampanje moraće da objave i okvirni iznos i izvor vlastitih sredstava sa kojima ulaze u kampanju", naveo je Hrvatin.

Kampanju pojedinih kandidata mogu finansirati i građani sa najviše 30.000 kuna /4.000 evra/, a preduzeća sa 200.000 kuna /26.500 evra/.

U predstojeće predsjedničke izbore Državna izborna komisija Hrvatske ulazi sa proširenim ovlaštenjima, nakon što je 2011. godine izmijenjen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

Komentari / 0

Ostavite komentar