Штрајк радника Центра за културу

Радници Јавне установе "Центар за културу и спорт" Србац, њих 11, синоћ су, пред почетак концерта Културно-умјетничког друштва "Ђурђевак" из Кобаша, одржали једночасовни штрајк упозорења, захтијевајући исплату три бруто плате.

Република Српска 07.12.2014 | 10:05
Штрајк радника Центра за културу

"У овој години нисмо добили осам плата, а здравствене књижице нису нам овјерене од децембра 2012. године. Стање у фирми је очајно и једино што тражимо је да будемо поштовани као и остали буџетски корисници и да имамо једнака права на дознаку дотација", рекао је Срни предсједник Синдикалне организације ове установе Драгиша Вукотић.

Он је најавио да ће, уколико не буде удовољено захтјеву, услиједити још једна протестна шетња у уторак, 9. децембра, испред зграде општине, у којој ће бити одржана сједница Скупштине општине, поручивши да ће потом ступити у генерални штрајк.

Члан синдиката Стево Умљеновић истакао је да се у србачкој општини на културу гледа као на потрошњу, што је неприхватљиво.

"Док у другим општинама из буџета обезбјеђују плате радницима и средства за организовање манифестација, културни радници из Српца сведени су на просјачки штап, а локална власт прије неколико година објекат Дома културе ставила је под хипотеку", навео је Умљеновић.

Најстарији радник Славко Дабић са 38 година радног стажа каже да "ни у сну" није замишљао овакав завршетак радног вијека, па је пред озбиљном бригом да ли ће и како отићи у пензију за двије године.

Предсједник Управног одбора "Центра за културу и спорт" Немања Петковић рекао је Срни да је овај орган донио одлуку о новој систематизацији радних мјеста, која предвиђа проглашавање три радника за технолошки вишак.

Према његовим ријечима, начелник општине Србац за 12 мјесеци није дао сагласност на овај акт, што најбоље показује однос локалне власти према установама које је основала општина.

Члан Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске Горан Савановић, који је лично подржао штрајкаче, рекао је да ову врсту штрајка подржава Грански синдикат образовања, науке и културе.

"Синдикат Републике Српске је спреман да посредује и помогне да запослени у овој јавној установи почну радити у нормалним условима, а локална власт то може урадити прерасподјелом средстава кроз ребаланс буџета за ову годину, који је у форми нацрта", рекао је Савановић.

Коментари / 0

Оставите коментар