Štrajk radnika Centra za kulturu

Radnici Javne ustanove "Centar za kulturu i sport" Srbac, njih 11, sinoć su, pred početak koncerta Kulturno-umjetničkog društva "Đurđevak" iz Kobaša, održali jednočasovni štrajk upozorenja, zahtijevajući isplatu tri bruto plate.

Republika Srpska 07.12.2014 | 10:05
Štrajk radnika Centra za kulturu

"U ovoj godini nismo dobili osam plata, a zdravstvene knjižice nisu nam ovjerene od decembra 2012. godine. Stanje u firmi je očajno i jedino što tražimo je da budemo poštovani kao i ostali budžetski korisnici i da imamo jednaka prava na doznaku dotacija", rekao je Srni predsjednik Sindikalne organizacije ove ustanove Dragiša Vukotić.

On je najavio da će, ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevu, uslijediti još jedna protestna šetnja u utorak, 9. decembra, ispred zgrade opštine, u kojoj će biti održana sjednica Skupštine opštine, poručivši da će potom stupiti u generalni štrajk.

Član sindikata Stevo Umljenović istakao je da se u srbačkoj opštini na kulturu gleda kao na potrošnju, što je neprihvatljivo.

"Dok u drugim opštinama iz budžeta obezbjeđuju plate radnicima i sredstva za organizovanje manifestacija, kulturni radnici iz Srpca svedeni su na prosjački štap, a lokalna vlast prije nekoliko godina objekat Doma kulture stavila je pod hipoteku", naveo je Umljenović.

Najstariji radnik Slavko Dabić sa 38 godina radnog staža kaže da "ni u snu" nije zamišljao ovakav završetak radnog vijeka, pa je pred ozbiljnom brigom da li će i kako otići u penziju za dvije godine.

Predsjednik Upravnog odbora "Centra za kulturu i sport" Nemanja Petković rekao je Srni da je ovaj organ donio odluku o novoj sistematizaciji radnih mjesta, koja predviđa proglašavanje tri radnika za tehnološki višak.

Prema njegovim riječima, načelnik opštine Srbac za 12 mjeseci nije dao saglasnost na ovaj akt, što najbolje pokazuje odnos lokalne vlasti prema ustanovama koje je osnovala opština.

Član Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske Goran Savanović, koji je lično podržao štrajkače, rekao je da ovu vrstu štrajka podržava Granski sindikat obrazovanja, nauke i kulture.

"Sindikat Republike Srpske je spreman da posreduje i pomogne da zaposleni u ovoj javnoj ustanovi počnu raditi u normalnim uslovima, a lokalna vlast to može uraditi preraspodjelom sredstava kroz rebalans budžeta za ovu godinu, koji je u formi nacrta", rekao je Savanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar