Први случај трихинеле у Бањалуци

У ветеринарској амбуланти "Влајић" у Стричићима код Бањалуке приликом контроле свињског меса откривена је трихинела.

Република Српска 06.12.2014 | 21:42
Први случај трихинеле у Бањалуци

Из Одјељења за инспекцијске послове Градске управе Бањалука је саопштено да је узорак меса одузет и уништен у Ветеринарском институту РС "Др Васо Бутозан".

"Два ветеринарска инспектора су установила да је једна од четири свиње заклане у домаћинству у Кмећанима позитивна на трихинелу, те је 180 килограма меса уништено", потврђено је у Одјељењу за инспекцијске послове Градске управе Бањалука.

Додају да на подручју града није било евидентираних случајева заразе домаћих свиња у протеклих пет година, те подсјећају да је обавезна дератизација фарми и домаћинстава јер трихинелу преносе глодари.

Ветеринар Горан Влајић каже да је ово први случај појаве меса зараженог трихинелом на подручју Бањалуке те да је лани забиљежена зараза меса дивље свиње.

"Правовременим откривањем трихинеле од потенцијалне заразе је спасена петнаесточлана породица из Кмећана. Апелујем на људе који су се прилично опустили да обавезно однесу месо на преглед како би се спријечиле озбиљне здравствене компликације", нагласио је Влајић.

 

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар