Prvi slučaj trihinele u Banjaluci

U veterinarskoj ambulanti "Vlajić" u Stričićima kod Banjaluke prilikom kontrole svinjskog mesa otkrivena je trihinela.

Republika Srpska 06.12.2014 | 21:42
Prvi slučaj trihinele u Banjaluci

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Banjaluka je saopšteno da je uzorak mesa oduzet i uništen u Veterinarskom institutu RS "Dr Vaso Butozan".

"Dva veterinarska inspektora su ustanovila da je jedna od četiri svinje zaklane u domaćinstvu u Kmećanima pozitivna na trihinelu, te je 180 kilograma mesa uništeno", potvrđeno je u Odjeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Banjaluka.

Dodaju da na području grada nije bilo evidentiranih slučajeva zaraze domaćih svinja u proteklih pet godina, te podsjećaju da je obavezna deratizacija farmi i domaćinstava jer trihinelu prenose glodari.

Veterinar Goran Vlajić kaže da je ovo prvi slučaj pojave mesa zaraženog trihinelom na području Banjaluke te da je lani zabilježena zaraza mesa divlje svinje.

"Pravovremenim otkrivanjem trihinele od potencijalne zaraze je spasena petnaestočlana porodica iz Kmećana. Apelujem na ljude koji su se prilično opustili da obavezno odnesu meso na pregled kako bi se spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije", naglasio je Vlajić.

 

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar