Беспарица кочи легализацију

Упозорење Сребренке Голић, министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске да неће бити продужен рок за легализацију бесправно изграђених објеката, који истиче за пола године, забринуло је многе грађана у Српској. Јер, већина њих од ионако малих примања не може да обезбеди новац за грађевинску дозволу!

Република Српска 06.12.2014 | 19:48
Беспарица кочи легализацију

Већина грађана са којима смо разговарали наводе да су градили породичне куће, јер су у рату остали без игде ичега. Кажу да су свесни чињенице да су куће изградили без грађевинске дозволе и да тај проблем морају да реше до 24. маја 2015, када истиче рок, али да је највећи проблем - недостатак новца.

Жале се да због минималних плата и пензија једноставно нису у стању да обезбеде од 10.000 до 12.000 марака, колико им је потребно за легализацију објекта од 180 до 200 квадрата.

Наиме, легализација квадрата кошта 130 марака, али коначна цена зависи од бројних фактора, пре свега од локације на којој је објекат изграђен, од врсте објекта, као и од тога ко легализује објекат. Поједине категорије становништва на одређеним локацијама моћи ће да остваре попусте и до 80 одсто уколико се ради о избеглим и расељеним лицима, породицама погинулих бораца или социјалним случајевима.

Невенка Бабић, из бањалучког насеља Куљани, каже, за „Новости“, да њена пензија износи 189 марака и да од тако малих примања не може да обезбеди новац за грађевинску дозволу.

“Муж ми је преминуо пре неколико година. Деца су на факултету. Надлежни су ми рекли да би грађевинска дозвола за моју кућу коштала око 12.000 марака, што је за мене заиста много. Не знам како да обезбедим толико новца. Годинама смо отплаћивали кредит који смо подигли за градњу куће”, жали се Невенка.

И Раде Симић, из бањалучког насеља Дебељаци, каже нам да од плате од 700 марака није у стању да обезбеди новац потребан за легализацију куће.

“Само за тражену документацију и пројекат куће који се мора доставити уз захтев за легализацију објекта морам да платим 4.000 марака. На ту суму надлежни ће обрачунати висину накнаде за легализацију која ће за моју кућу оквирно износити 9.000 марака”, каже Симић.

Он тврди да закони морају да се поштују и да сви морају да легализују бесправно изграђене објекте, али да би надлежни морали да буду толерантнији према грађанима како би решили овај проблем.

“Власт би требало да грађанима одобри плаћање грађевинске дозволе на рате и да умањи накнаду. То је једино решење. Просечној радничкој породици је немогућа мисија да за грађевинску дозволу уштеди 12.000 марака”, рекао је Симић.

Према званичним подацима, у Српској постоји око 80.000 бесправно изграђених објеката, а на подручју града Бањалука око 22.000. Влада је већ неколико пута продужавала рок за подношење захтева за легализацију. Међутим, одазив грађана је мали.

“Нисмо задовољни бројем поднетих захтева за легализацију бесправно изграђених објеката, јер је тај број миноран у односу на процењени број таквих објеката”, нагласила је министарка Голић.

Она је додала да је до истека рока за подношење захтева за легализацију бесправно изграђених објеката остало још пола године.

“Власници бесправно изграђених објеката који не поднесу захтев за легализацију у овом року губе могућност накнадне легализације”, упозорила је Голићева.

До сада непотпуне податке о бесправно изграђеним објектима Влади је доставила 41 локална заједница, док 22 локалне заједнице нису доставиле никакве информације.

Ако до маја 2015. године власници не легализују своје објекте, почеће рушење нелегално саграђених објеката на подручју Бањалука, упозорење је надлежних.

Од 24. маја прошле године, када је ступио на снагу нови Закон о уређењу простора, наложено је рушење 32 бесправно саграђена објекта, али се радило углавном о помоћним објектима, надстрешницама или оградама. Помак се, ипак, десио, како кажу у инспекцији, у смислу да се инвеститори не усуђују ни да почну градњу без претходног прибављања потребне документације, што раније није био случај.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пензионер

06.12.2014 19:58

Опа, треба намирити од оних који немају, а бивши посланици којима престаје мандат примаће годину дана по 5.000 км. Ето вам промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

07.12.2014 16:49

Колико ми је мука висе од ове, назови, дрзаве! Измисљају ту неке цијене а вецина становниства је на ивици глади, буквално. И оно сто се једва и успије скупити да се купи неки плац (као у мом слуцају) јос толико ти треба за којекакве папирине.. како их висе није срамота. Повецајте нам господо плате (као сто сте себи) и стандард, да имамо од цега платити све то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.12.2014 18:37

Не кочи беспарица већ цјеновник у коме цијена легализације је папрена и није смањена с обзиром на то да је цијена некретнина смањена. Уз то треба додати и оловну администрацију која све живо компликује, отежава и загорчава ионако горак живот у БиХ. И за најобичнији документ да изгањаш треба ти пуно времена и још више живаца, а о добијању грађевинске дозволе и да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћути и трпи!

07.12.2014 22:01

Гласали сте опет за њих! Зато ћути и трпи!

ОДГОВОРИТЕ