Америци пријети највећи земљотрес икада

Најновији подаци америчких сеизмолога показују да Сједињеним Државама прети један од највећих земљотреса у историји, а подручје које ће бити "на удару" простире се на 1.000 километара, од северног Ванкувера до Кејп Мендочина у Калифорнији.

Свијет 06.12.2014 | 14:30
Америци пријети највећи земљотрес икада

Експерти сматрају да је затишје које је наступило у последње време, у иначе веома немирном калифорнијском тлу, заправо затишје пред буру. Они тврде да је посреди пораст притиска који ће резултирати "мега земљотресом."

Два одвојена истраживачка тима дошла су до идентичних резултата, који су указивали на несвакидашњу "тишину испод мора", како су назвали неактивност неуобичајену за те крајеве.

Приказ геодетског експеримента који обављају канадски и јапански стручњаци
- Оно што је забрињавајуће јесте та тишина у Каскадији. Необично је тихо, а сеизмографи не показују никакву активност - рекао је професор Даг Томи са универзитета у Орегону.

Сеизмографи којим се испитује активност морског дна
Овај својеврсни сеизмичко-геогафски експеримент спроводе канадски и јапански научници, и испитују морско дно као и потенцијалне тектонске поремећаје.

Професор Томи је веома забринут, и каже да је императив "да становници угроженог подручја буду свесни шта их очекује, и спреме се за огроман земљотрес."

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дрма ли дрма

06.12.2014 13:36

Је ли то наставак приче о томе да ће доћи до ерупција нових вулкана и помјерења дијела континента и да ће настати нова острва у близини калифорније?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

07.12.2014 15:40

Неће ли Бог дати више !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

02.04.2015 07:28

Даце Бог да се ти лецис мајм..е!