Шта су диктатори вољели да једу?

Оно си шта једеш - али и како једеш и са ким једеш. Храна може да утиче на расположење али и начин посматрања света, наводе Викторија Кларк и Мелиса Скот, ауторке књиге о прехрамбеним навикама диктатора "Дицтатор''с Диннерс: А Бад Тасте Гуиде то Ентертаининг Тyрантс".

Свијет 06.12.2014 | 11:20
Шта су диктатори вољели да једу?

Књига, како пише ББЦ, подвргава неке од најгорих тирана 20. века "кулинарској критици" и, иако, не могу да тврде да постоји веза између чињења зла и навика у исхрани, ауторке су ипак пронашле неке шаблоне који се могу применити на већину диктатора.

На пример, са годинама, диктатори су све опсесивнији по питању "чистоће" хране коју једу па је таком севернокорејски лидер Ким Ил Сунг захтевао да му се свако зрнце пиринча појединачно изабере и створио је институт чија је једина мисија била да га што дуже одржи у животу.

Румунски лидер Николае Чауческу иритирао је стране лидере тиме што је са собом носио своју храну. Тито, пише ББЦ, је био шокиран његовим инсистирањем да пије сок од поврћа на сламчицу и избегава чврсту храну.

Будући да је већина диктатора порекло водила из сеоских средина, то се одражавало и у њиховом јеловнику. И поред тога што је волео да се дружи са племством и филмских звездама, Тито је највише волео да једе сланину и то "сапуњару". Чауческу је највише волео паприкаш направљен од целог пилета, укључујући ножице, леђа и кожурицу.

Побожни католик, Португалац Антонио Салазар обожавао је сардине које су га подсећале на сиромашно детињство када је једну сардину делио са братом или сестром.

Неки од најозлоглашенијих диткатора - Адолф Хитлер, Мао Цедунг или Бенито Мусолини су због великог стреса имали проблема са дигестивним системом.

Могуће је да се због константног надимања Хитлер прешао у вегетаријанце и дневно узимао 28 лекова, укључујући и препарат направљен од фекалија бугарских сељака.

Са друге стране, Муамара Гадафија изгледа да надимање није претерано бринуло. Током Другог светског рата један лекар упозорио је Мусолинија да пати од озбиљне констипације.

Мао Цедунг, страствени љубитељ меса, цео живот је патио од "лењих црева"а остало је забележено да је приликом посете Стаљину био бесан што не може да се олакша јер чучавци, које је користио, нису постојали у Москви.

Стаљин је, пишу ауторке, имао челичну конституцију будући да су његове даће са грузијским специјалитетима трајале пет-шест сати и биле препуне игара испијања алкохола, певања и играња.

Претерано опијање, паралишући страх и окрутно задиркивање су, наводе оне, једном приликом потпуно "унаказили" Никиту Хрушчева, док је Тито такву вечеру, која је трајала од 23 сада то 5 ујутру преживео тако што је повраћао у рукаве сакоа.

Фердинанд и Имелда Маркос били су нешто мањи "мучитељи". Имелда је тако једном приликом затражила од трубачког војног бенда да се обуку у женску одећу и свирају на рођенданској забави њеног мужа.

Вегетаријанац Хитлер је уживао да мучи оне који су вечерали са њим причама о украјинским кланицама због којих је ретко ко успевао да заврши вечеру. Једини који би можда мирно довршили свој ручак су, пишу ауторке, Жан Бедел Бокаса из Централне Афричке Републике, Иди Амин из Уганде или Франсиско Нгуема из Екваторијалне Гвинеје за које се тврди да су били људождери.

Логично је да су таквим људима били неопходни "заморчићи", односно они који би пробали њихову храну. Хитлер је имао тим од 15 жена - пробачица хране. Храна би на његов сто стигла тек ако би девојке преживеле 45 минута пошто су пробале храну.

Син Садама Хусеина Удај претучен је и послат у затвор јер је убио једног од очевих сарадника задужених за пробање хране. Чауческу никада није путовао без високог званичника Секуритатеа који је такође био и хемичар и са собом носио покретну лабораторију за тестирање хране.

Ипак, и поред свих тестера и пажљиво састављених јеловника, сви они су умрли а већина насилно, закључује ББЦ.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пробавац

06.12.2014 11:50

А нас диктатор Додик? Ко њему пробава храну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

06.12.2014 13:56

Од свих диктатора који сте навели Додо је најгори зиви диктатор. .

ОДГОВОРИТЕ