Надлежни ће бити информисани о неправилностима

Интервентни тим Агенције за банкарство Републике Српске извршио је детаљан попис у Бобар банци Бијељина, слиједи процјена потраживања и имовине банке, а о свим неправилностима биће обавијештене надлежне институције, укључујући и тужилаштво, изјавила је директор Агенције Славица Ињац.

Република Српска 06.12.2014 | 09:59
Надлежни ће бити информисани о неправилностима

Она је истакла да је Агенција испоштовала све процедуре и законе у процесу контроле Бобар банке Бијељина.

Ињац је за "Глас Српске" рекла да је према закону успостављено осигурање депозита до 50.000 КМ, што се може исплатити тек када се утврди да се банка не може спасити, одузме дозвола за рад и отвори процес ликвидације, што ће се у случају Бобар банке знати за мање од 60 дана од увођења привремене управе.

Она је појаснила да је привремена управа у Бобар Банци уведена јер та банка није успјела да изврши докапитализацију по налогу Агенције за банкарство, те упозорила дужнике банке да хитно измире доспјеле обавезе јер ће у супротном Агенција за неколико дана блокирати њихове рачуне у свим банкама у БиХ.

Према њеним ријечима, банкарски систем Српске је стабилан и ликвидан, а дешавања у Бобар банци не могу дестабилизовати тај систем, јер актива те банке чини само четири одсто укупне активе банака у Српској.

Она је напоменула да Агенција има доста механизама за контролу банака, а да се ради и на новом закону о банкама Републике Српске са већим овлаштењима за регулатора.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар