Трагови медвједа близу кућа

Трагови одраслог медвједа пронађени су на ушћу ријеке Дабар у Сану, неколико километара од Санског Моста, а према ријечима ловаца одавно није забиљежено да се ова животиња из грмечких шума спустила толико близу насељених мјеста.

Босна и Херцеговина 06.12.2014 | 09:20
Трагови медвједа близу кућа

Ловци истичу да томе доприноси што су бројна имања у подгрмечким селима напуштена у послијератном периоду, те се медвједи без страха крећу тим простором.

Појашњавају да се на основу трагова може закључити да је ријеч о врло крупној звјерки, због чије појаве су забринути мјештани неколико села.

Према ријечима Јована Црномарковића из села Црноводе, ради се највјероватније о истој животињи која се и ранијих година такођер спуштала близу кућа, а једном приликом медвјед је усмртио краву те уништио пчелињак. "Мислим да се ради о одраслом мужјаку који се спустио из виших предјела у близину насељених мјеста у потрази за храном. Мјештани су у страху и плаше се да ће медвјед напасти стоку и начинити већу штету", каже Црномарковић.

У Ловачком друштву "Сана" истичу да је медвјед законом строго заштићен и да се нелегални одстрел ове животиње ригорозно кажњава.

"Медвједи су законом заштићени јер се бројно стање ове дивљачи у посљедњих неколико деценија непрестано смањивало. Међутим, у посљедњих неколико година дошло је до повећања бројности ове дивљачи у подгрмечким ловиштима", рекао је Изет Алагић, предсједник овог друштва.

Према његовим ријечима, процјењује се да само на подручју ловишта којима газдује ово ловачко друштво има 15 до 20 одраслих медвједа.

Ако медвјед уистину постане пријетња, Алагић је најавио могућност да ловци организирају хајку како би га отјерали у више предјеле планине Грмеч.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар