Tragovi medvjeda blizu kuća

Tragovi odraslog medvjeda pronađeni su na ušću rijeke Dabar u Sanu, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, a prema riječima lovaca odavno nije zabilježeno da se ova životinja iz grmečkih šuma spustila toliko blizu naseljenih mjesta.

Bosna i Hercegovina 06.12.2014 | 09:20
Tragovi medvjeda blizu kuća

Lovci ističu da tome doprinosi što su brojna imanja u podgrmečkim selima napuštena u poslijeratnom periodu, te se medvjedi bez straha kreću tim prostorom.

Pojašnjavaju da se na osnovu tragova može zaključiti da je riječ o vrlo krupnoj zvjerki, zbog čije pojave su zabrinuti mještani nekoliko sela.

Prema riječima Jovana Crnomarkovića iz sela Crnovode, radi se najvjerovatnije o istoj životinji koja se i ranijih godina također spuštala blizu kuća, a jednom prilikom medvjed je usmrtio kravu te uništio pčelinjak. "Mislim da se radi o odraslom mužjaku koji se spustio iz viših predjela u blizinu naseljenih mjesta u potrazi za hranom. Mještani su u strahu i plaše se da će medvjed napasti stoku i načiniti veću štetu", kaže Crnomarković.

U Lovačkom društvu "Sana" ističu da je medvjed zakonom strogo zaštićen i da se nelegalni odstrel ove životinje rigorozno kažnjava.

"Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u posljednjih nekoliko decenija neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja brojnosti ove divljači u podgrmečkim lovištima", rekao je Izet Alagić, predsjednik ovog društva.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da samo na području lovišta kojima gazduje ovo lovačko društvo ima 15 do 20 odraslih medvjeda.

Ako medvjed uistinu postane prijetnja, Alagić je najavio mogućnost da lovci organiziraju hajku kako bi ga otjerali u više predjele planine Grmeč.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar