Докле више, има ли ко од нас гори?!

Ви с једним проблемом живите годинама, тврдећи да је то тако и не може другачије, иако је тај проблем решив за неколико дана, а нешто што се другима чини као катастрофа вама је нормално стање, рекао ми је странац.

Србија 06.12.2014 | 17:15
Докле више, има ли ко од нас гори?!

Крајем прошле недеље док се први сумрак спуштао с околних планина, нас неколико седимо у зимској башти, с погледом на језеро, у једној од земаља ЕУ. Моја маленкост привукла је посебну пажњу човека на прагу седамдесете - приметно добре кондиције, бистрих и живих очију - чим је сазнао да сам из Србије.

" Ја се вама, Србима, дивим", била је његова прва реченица.

Осетих унутрашњу топлину, обли ме задовољство, помислих: овај зна српску историју, сада ће да нас велича због Карађорђа, Првог светског рата, доприноса сламању нацизма... па још кад је додао да на свету нема државе каква је Србија, почех у себи да хвалим Бога што у иностранству набасах на таквог.

"А шта вас посебно одушевљава код Срба", питам, сав разнежен.

"То што сте ви народ који живи изван свих познатих правила, што практично и немате државу, што вас гута сивило потпуно уништене економије, што имате најмања лична примања на Балкану, а живите као да сте пуни новца. Ресторани у Београду су пуни. Ја то уопште не могу да схватим", изговорио је човек у једном даху.

Сада већ потпуно другачијег расположења, свестан у ком правцу разговор може да иде, питам саговорника на основу чега то закључује.

"Често сам пословно у Србији, а радим и у Хрватској. Разумем ваш језик, мислим да вас као народ познајем, али вас не разумем. Ви с једним проблемом живите годинама, тврдећи да је то тако и не може другачије, иако је тај проблем решив за неколико дана, а нешто што се другима чини као катастрофа вама је нормално стање. Изгледа да код вас нико ни за шта не одговара".

"Ваши путеви, укључујући ауто-пут, грозни су, не знам за горе у Европи, и ту се ништа не мења. Једне године изградите десет километара пута који идуће године реновирате. Како је могуће да фирма која је правила тај пут и даље постоји. Ко им даје послове? Како је могуће да надзорни органи потпишу папир да су такви путеви добро направљени и како ти људи и даље раде као чланови надзорних комисија".

"Био сам", вели, "пре неколико дана у Београду и сазнао да су неки ваши познати бизнисмени тражили и добијали кредите у висини десетина и стотина милиона евра, дајући часну реч као гаранцију". "Јесу", ускачем у реч", "и сада су у затвору".

"Добро - каже овај и пита због чега нису у затвору они који су такве кредите одобравали. Они су, наглашава, прави кривци, они су располагали новцем, њихове одлуке су упропастиле банке, а не захтеви ових који су иза браве".

"Или", упоран је, "све до доласка у Србију нигде нисам чуо да је могуће један стан у изградњи продати пет пута. Шта је с људима који то раде, шта је с онима у државној администрацији који су то омогућили, чујем да нико од њих није правоснажно осуђен. Ја то не разумем", поновио је странац на прагу седамдесетих.

"Знате шта је горе од свега тога", упитао сам странца.

"Шта?", подигао је обрве очекујући нешто спектакуларно.

" Чињеница да у Србији нико више и не пита због чега је стање овакво каквим га описујете".


Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Аутор: Директор и главни и одговорни уредник Ратко Дмитровић

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Радован

06.12.2014 06:35

Онога који има достојанство и образ највише заболи горка истина., али питам се ко је такав осим обичног смртника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

06.12.2014 06:54

Хоце ли ово помоци Србији да стане на ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

06.12.2014 07:02

Гледам синоћ апостроф и долазасим до закључка да нама никада неће и не може бити боље! Био сам фокусиран на коментаре које пишу гледаоци, и чуду се нисам могао исчудити! Толика подршка додику и жељки цвијановић, прича о њиховом поштењу, патритизму, српству... А истовремено огроман број најпримитвнијих бљувотина на рачун СДС-а и људи који су стварали Републику Српску! Издаја, превара, отишли бакиру да чисте ципеле, продали се за парче баклаве, како их није срамота мртвих бораца?!?!, итд итд Да се снсд-овци, дезертерска странка позива на мртве борце ВРС????? Оно је ужас! Зар смо стварно тако лоши људи, да не можемо да разликујемо србина од не-србина, патриоту од шићарџије, поштена од лопова, искрена од подлаца?! Ми не заслужујемо државу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БошњоЛуди

06.12.2014 07:47

Овај је описао стање и у БиХ, само што смо ми још за нијансу гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето ти сад

06.12.2014 08:28

Опет,неки странац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанка

06.12.2014 08:57

Слажем се са Вашим коментаром сасарс, и ја сам у шоку од онаквих порука, али надам се да је то мали круг људи чији је највећи домет писање бљувотина и лажи по наређењу! Господин Босић је у сваком погледу човјек за поштовање, јер је свој позив у рату часно радио а и у политици је његов допринос велики! Може неко да се слаже с његовим политичким опредјељењем или не али је срамно да се он назива издајником а дезертер спасиоцем! Огавно! Биће нам боље кад постанемо бољи а кад ће то и да ли ће бити Бог зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

06.12.2014 08:59

Е странци не размију насе људе, а како це и разумјети када они не знају да дрзавама код нас управљају велики срби, босњаци, хрвати.Новац и водјење дрзаве је небитан у свему овоме.Дрзаве се неце распасти неда запад, новац је и онако апстрактан а ми ми се морамо доказати.Овде је битно бити велики националиста и мозес друмове да орес, мозес све да отјерас у пм само буди србин и не брини.Овдје мозес све у црно да завијес и ниси крив ако си први медју великиммм и све у круг.Па људи бог нас не разумије а не странци , ко це нас разумјети када су паметни давно отисли, сиротиња нема куда а власт претплатила код бога кирију и не мрда ни цм.Несто сто не знају а несто сто не зеле, добро им јебо те

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

06.12.2014 09:21

Овај народ и припадајућа му власт не да не заслужује државу, него не заслужује да уопште и постоји. И са еволуцијско генетске тачке гледишта просто је несхватљиво како је народ са таквим ставовима на свеукупну реалност догурао довде а да се није расточио и нестао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

06.12.2014 09:47

"Изгледа да код вас нико ни за шта не одговара". Кључна реченица. Реченица која показује право стање нашег друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

06.12.2014 10:19

Народ ситних лопова и нерадника је управо сам себи направио амбијент гдје је корупција начин живљења. Одговор на питање "...зар смо се за то борили?" је - Да јесмо. Одговор на питање "...зар заслужујемо такву власт ?" је - Да,јер смо је ми и бирали. Одговор на питање "...да ли је могуће да су сви на власти исти?" је - Да, исти су и у власти и у опзицији јер су они наша слика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за сасарс

06.12.2014 11:41

Откуд ти право СНСД назвати дезертерском странком, а тиме и више од 300.000 бирача! Животом гарантујем да више бораца подржава СНСД него СДС! Лично сматрам да без обзира ко буде дио власти на нивоу БИХ неће урадити ништа на штету Републике Српске, али Босић то мора јасно да каже и то у Сарајеву, а не да шути за вријеме формирања власти! Овом шутњом стиче се утисак да је индиферентан на оно што Бакир говори о Сребреници, Младићу, Караџићу и Србима уопште! Људи траже јасан политички став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

06.12.2014 12:15

за за сасарс Како онда ти као борац ВРС можеш да подржаваш дезертера и ратног профитера, објасни ми? Да ли из патриотских или интересних разлога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

06.12.2014 12:34

То ниста није истина нисмо ми такви. То странци хоце да нас упрљају као народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

06.12.2014 13:28

Простор апсурда, некултуре, непоштовања и лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

06.12.2014 13:38

Гледајуци синоц а тв и њихов апостроф, немогу вјеровати да смо толико луд народ, све сто нам десава није без разлога, ми смо у свему на дну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

06.12.2014 15:25

Ја мислим када би нас са Балкана преселили у Њемачку а Нијемце на Балкан и да у том пресељењу ми њима оставимо наш капитал односно ништа а они нама свој односно све , ми би пропали опет за десет година, а Нијемци би нас престигли за најмање 5 година. Проблем лежи у менталитету народа. Ми смо од бога осуђени на пропаст а они на добробит. Кога бог окрене наопако њему помоћи нема, а то смо управо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

06.12.2014 15:51

Капетане право у центар,одлицна дијагноза да се сви моземо препознати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

06.12.2014 15:53

Када бих морао да нас опишем у двије ријечи, рекао бих - слаби људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

06.12.2014 17:25

Овај стеанац нам отвори очи да видимо какви смо. Сви виде, само ми сами себе не видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срс

06.12.2014 17:59

овај коментар за СНСД мозда не вјерујете, али вјерујте да је врло риједак СНСД-ов кадар да има пуно уцесце у рату, врло риједак кадар да није некада осудјиван за криминална дјела, да до рата није имао за цигара, а данас бизнисмен, да му нико нормалан не би дао да руководи било цим, али зао ми је такви су у вецини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сасарс

06.12.2014 22:21

Зар на прослим изборима СНСД није имао 400000 гласова? Дезертери? Лупас брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

07.12.2014 02:00

ЦУВЕНА СРПСКА ИЗРЕКА...''Е САД НЕЦУ ,НИ ОНО СТО ХОЦУ'', СТО ГА НЕ УПИТА....ЈЕ ЛИ БРЕ СТО СТЕ НАС СТАЛНО НАПАДЛИ, УБИЈАЛИ, РУСИЛИ, А И ВИ СТЕ ДИО НАТО,,,,,,,,ПРОЦЈЕНА ММФ-А ДА ЦЕ ОКО 2018 ДА ИСТОЦНИ ЊЕМЦИ СЕ ПРИБЛИЗЕ ПО СТАНДАРДУ ЗАПАДЊАЦИМ,,,,,,И СТА ОН ТРАЗИ У СРБИЈИ,,,,,,ДА СА 70 ГОДИНА БУСИНЕСС МОЗДА НА БАЛКАНУ ПОКРЕЦЕ...А МАЛО САЛЕ,ЗА КРАЈ. Зауставио у Беогеаду пандур пјаног возаца, и остро,пјан си, оци ти црвене, необријан, смрдис на сто метара,а возац љутито од- говара...Е брате када смо се поцели вредјати и ти имас клемпаве уси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.12.2014 08:03

Браво за Балкан,ми смо глуп народ од кад постојимо магарце нас прије краљеви цареви комунисти и у последње вријеме изгубили смо компас сад нас магарце лопови мафијаси нељуди издајници и ми се јос поносимо са тим,није ни цудо сто нас нико не разумије,у нормалном свијету Миле и Зељкица би добили давно по бијелу цизму у ду..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупости

08.12.2014 12:38

@сасарс. Ја какве глупости ти наваља, добро ти је овај лик одговорио. Како год су ови написали бљувотине исто си и ти урадио, али у контра смјеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

08.12.2014 14:46

АТВ ЈЕ РЕЖИМСКА ТВ,ТУ НЕ МОГУ ПРОЋИ ПОРУКЕ ПРОТИВ ЛОПОВА ДОДИКА И ЛОПОВА ПАВИЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мима

08.12.2014 21:50

Мозда госп. Њемац разуме И види несто од тога. Али не разумје да нас, нај висе погадју временске непогоде. Сто смо на таком географском полозају .Мало исток мало запад ,све зависи са које стране пусе ветар.Теско је то објаснити цовеку који није са насег терена.Ја би му препоруцио да процита право до 92 године од еx-Југословенски република.Мозда несто И науци.Ово данас сто имамо добили смо од запада И његови сунардњака.Сто се зове ЗАПАДНА ДЕМОКРАТИЈА

ОДГОВОРИТЕ