Фатална грешка Партизана: Одлази млади Пантић!

Будући председник Парног Ваљка морао би у Статут клуба да унесе ставку да најталентованија деца по окончању стипендијског морају да потпишу професионални уговор. Као својевремено Јоветић, Љајић, Марковић.

Фудбал 06.12.2014 | 11:40
Фатална грешка Партизана: Одлази млади Пантић!

Пребачен је у први тим с намером да израсте у наследника Саше Илића - отићи ће као дечко коме навијачи нису стигли ни име да запамте. Камоли да се увере у потезе за које је легендарни тренер Љубиша Тумбаковић говорио да представљају „сублимацију покрета Драгана Ћирића, Саше Ћурчића и Предрага Мијатовића“. Ни приближног учинка асовима громогласних каријера, Данило Пантић вероватно троши последње дане у Партизану, с обзиром да се све гласније помиње могућност да већ ове зиме напусти Хумску 1.

Какав ће то аутогол бити!

И тек се сад, годину дана по потписивању професионалног уговора, види да су челници Парног ваљка направили катастрофалну грешку кад су одлучили да талентованог везисту прикључе првом тиму по његовим условима. Саветован речима родитеља и менаџера (званично, то је Фали Рамадани), тада 17-годишњак је вукао за нос комплетан клуб, месецима одбијао да потпише професионални уговор, због чега је враћен у омладинце, да би кад је коначно оверио сарадњу то учинио само до јуна 2015. Због тога се дошло до апсурдне ситуације да дечко из Руме, на коме су црно-бели планирали велику зараду, може у јунуарском прелазном року да раздужи опрему. А требало је да буде ослонац екипе на дуге стазе и златна кока, само да је било мало више памети, разборитости, виших, а не личних интереса, како мећу руководиоцима, тако и самог Данила Пантића и његовог окружења.

Јер, према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта Данило Пантић није прихватио понуду управе Партизана за новим, финансијски побољшаним уговором, којим би остао бар до лета 2016. на Топчидерском брду.

У таквим околностима сва је прилика да ће најкасније до 30. јануара искористи могућност коју му нуди ФИФА и ове зиме или отићи у иностранство или се договорити са будућим послодавцима, а на лето напустити црно-беле као слободан играч. У најбољем случају, да га неко сад купи, Парном ваљку би остале мрвице од неколико стотина хиљада евра, док ће - буде ли се чекао јун - црно-бели и то изгубити и остати без цента обештећења. А планирали су милионе евра.

Рок за изјашњавање о понуди за нови уговор је истекао. А Данило Пантић не игра. Паметноме довољно да сабере два и два, да се запита да ли је тренеру Марку Николићу стигла наредба са врха да не ставља младог везисту у екипу. Он то и не чини. На последњих пет такмичарских утакмица (три у Суперлиги, по једна у Купу Србије и Лиги Европе) није му пружио шансу ни минут. Званично образложење је да је Пантић повређен, мада је то увек савршена ограда кад се клуб и играч „натежу“ око уговора. Последње вести говоре да је Данило здрав и да нема проблем да истрчи на терен, а уколико га не буде у саставу за последња два сусрета јесење сезоне, против Борца и Астераса, биће то савршена потпора тези да није на истим таласним дужинама са челницима. И да је растанак известан.

С друге стране, то што су се у Хумској 1 сетили да би могли да му повећају плату (коју, додуше, месецина не добија) и тако оставе у Партизану макар још једну сезону, показатељ је да актуелни састав Управног одбора није дорастао вођењу клуба. Све су то могли и морали да учине пре годину и по дана кад је, заједно са Андријом Живковићем, Данило Пантић прекомандован из омладинског погона у први тим и кад му се предвиђала сјајна каријера. Овако, добили су момка који уз јака менаџерска леђа може да диктира услове, истовремено проблем у најави, пошто последице овог случаја могу да буде фаталне. Буду ли остали таленти из омладинске школе видели да на овај начин могу да се играју са клубом, сутра ће се неко од њих појавити на стадиону, скресати у брк руководиоцима „нећу да потпишем професионални уговор“ и на том осетљивом прелазу из детињства у свет одраслих покупити папире, преселити таленат на другу локацију, намагарчити Партизан и оставити га без очекиване зараде.

Да се Партизану не би догодио нови Данило Пантић можда би било згодно, кад су већ изборне радње у току, да кандидати за председника објасне на који начин планирају да реше нагомилане проблеме у омладинској школи. Да поврх свега будући председник у Статут клуба унесе ставку да најталентиованија деца по окончању стипендијског обавезно потпишу професионални уговор. Као што су чинили Стеван Јоветић, Адем Лајић, Матија Настасић, Лазар Марковић, Александар Митровић, Милош Јојић, па и већ продати Андрија Живковић, од чијих је трансфера, као највећег извора прихода, клуб годинама живео.

У супротном, без заштите тог јединог здравог ткива клуба, Партизан ће личити на болесника који тражи да га превију, а нема новца да плати завој.

Коментари / 0

Оставите коментар