Fatalna greška Partizana: Odlazi mladi Pantić!

Budući predsednik Parnog Valjka morao bi u Statut kluba da unese stavku da najtalentovanija deca po okončanju stipendijskog moraju da potpišu profesionalni ugovor. Kao svojevremeno Jovetić, Ljajić, Marković.

Fudbal 06.12.2014 | 11:40
Fatalna greška Partizana: Odlazi mladi Pantić!

Prebačen je u prvi tim s namerom da izraste u naslednika Saše Ilića - otići će kao dečko kome navijači nisu stigli ni ime da zapamte. Kamoli da se uvere u poteze za koje je legendarni trener Ljubiša Tumbaković govorio da predstavljaju „sublimaciju pokreta Dragana Ćirića, Saše Ćurčića i Predraga Mijatovića“. Ni približnog učinka asovima gromoglasnih karijera, Danilo Pantić verovatno troši poslednje dane u Partizanu, s obzirom da se sve glasnije pominje mogućnost da već ove zime napusti Humsku 1.

Kakav će to autogol biti!

I tek se sad, godinu dana po potpisivanju profesionalnog ugovora, vidi da su čelnici Parnog valjka napravili katastrofalnu grešku kad su odlučili da talentovanog vezistu priključe prvom timu po njegovim uslovima. Savetovan rečima roditelja i menadžera (zvanično, to je Fali Ramadani), tada 17-godišnjak je vukao za nos kompletan klub, mesecima odbijao da potpiše profesionalni ugovor, zbog čega je vraćen u omladince, da bi kad je konačno overio saradnju to učinio samo do juna 2015. Zbog toga se došlo do apsurdne situacije da dečko iz Rume, na kome su crno-beli planirali veliku zaradu, može u junuarskom prelaznom roku da razduži opremu. A trebalo je da bude oslonac ekipe na duge staze i zlatna koka, samo da je bilo malo više pameti, razboritosti, viših, a ne ličnih interesa, kako meću rukovodiocima, tako i samog Danila Pantića i njegovog okruženja.

Jer, prema saznanjima MOZZART Sporta Danilo Pantić nije prihvatio ponudu uprave Partizana za novim, finansijski poboljšanim ugovorom, kojim bi ostao bar do leta 2016. na Topčiderskom brdu.

U takvim okolnostima sva je prilika da će najkasnije do 30. januara iskoristi mogućnost koju mu nudi FIFA i ove zime ili otići u inostranstvo ili se dogovoriti sa budućim poslodavcima, a na leto napustiti crno-bele kao slobodan igrač. U najboljem slučaju, da ga neko sad kupi, Parnom valjku bi ostale mrvice od nekoliko stotina hiljada evra, dok će - bude li se čekao jun - crno-beli i to izgubiti i ostati bez centa obeštećenja. A planirali su milione evra.

Rok za izjašnjavanje o ponudi za novi ugovor je istekao. A Danilo Pantić ne igra. Pametnome dovoljno da sabere dva i dva, da se zapita da li je treneru Marku Nikoliću stigla naredba sa vrha da ne stavlja mladog vezistu u ekipu. On to i ne čini. Na poslednjih pet takmičarskih utakmica (tri u Superligi, po jedna u Kupu Srbije i Ligi Evrope) nije mu pružio šansu ni minut. Zvanično obrazloženje je da je Pantić povređen, mada je to uvek savršena ograda kad se klub i igrač „natežu“ oko ugovora. Poslednje vesti govore da je Danilo zdrav i da nema problem da istrči na teren, a ukoliko ga ne bude u sastavu za poslednja dva susreta jesenje sezone, protiv Borca i Asterasa, biće to savršena potpora tezi da nije na istim talasnim dužinama sa čelnicima. I da je rastanak izvestan.

S druge strane, to što su se u Humskoj 1 setili da bi mogli da mu povećaju platu (koju, doduše, mesecina ne dobija) i tako ostave u Partizanu makar još jednu sezonu, pokazatelj je da aktuelni sastav Upravnog odbora nije dorastao vođenju kluba. Sve su to mogli i morali da učine pre godinu i po dana kad je, zajedno sa Andrijom Živkovićem, Danilo Pantić prekomandovan iz omladinskog pogona u prvi tim i kad mu se predviđala sjajna karijera. Ovako, dobili su momka koji uz jaka menadžerska leđa može da diktira uslove, istovremeno problem u najavi, pošto posledice ovog slučaja mogu da bude fatalne. Budu li ostali talenti iz omladinske škole videli da na ovaj način mogu da se igraju sa klubom, sutra će se neko od njih pojaviti na stadionu, skresati u brk rukovodiocima „neću da potpišem profesionalni ugovor“ i na tom osetljivom prelazu iz detinjstva u svet odraslih pokupiti papire, preseliti talenat na drugu lokaciju, namagarčiti Partizan i ostaviti ga bez očekivane zarade.

Da se Partizanu ne bi dogodio novi Danilo Pantić možda bi bilo zgodno, kad su već izborne radnje u toku, da kandidati za predsednika objasne na koji način planiraju da reše nagomilane probleme u omladinskoj školi. Da povrh svega budući predsednik u Statut kluba unese stavku da najtalentiovanija deca po okončanju stipendijskog obavezno potpišu profesionalni ugovor. Kao što su činili Stevan Jovetić, Adem Lajić, Matija Nastasić, Lazar Marković, Aleksandar Mitrović, Miloš Jojić, pa i već prodati Andrija Živković, od čijih je transfera, kao najvećeg izvora prihoda, klub godinama živeo.

U suprotnom, bez zaštite tog jedinog zdravog tkiva kluba, Partizan će ličiti na bolesnika koji traži da ga previju, a nema novca da plati zavoj.

Komentari / 0

Ostavite komentar