Одштете за жртве холокауста

Француска и САД договориле су се око одштете за жртве холокауста које су током Другог светског рата депортоване француском железницом до концентрационих логора.

Свијет 05.12.2014 | 19:12
Одштете за жртве холокауста

Две стране су саопштиле данас да су се сложиле око формирања фонда за компензације од 60 милиона долара. Фонд ће финансирати Француска, а њиме ће управљати САД.

Одштета ће бити плаћена онима који су транспортовани француском државном железницом СНЦФ до нацистичких концентрационих логора.

Француска влада је већ платила преко шест милијарди долара на име одштете, али само француским држављанима и неким депортованим.

Према новом споразуму, биће могуће исплатити одштету Американцима, Израелцима и неким другим. Одштета ће обухватити неколико хиљада не-француза или чланова њихових породица. Свака депортована особа са
америчким држављанством требало би да добије око 100.000 долара.

Амерички посланици тражили су да се забрани француској железничкој компанији СНЦФ да учествује у конкурсима за железничке уговоре због њеног деловања у време холокауста.

Француска железница превезла је око 76.000 француских Јевреја у концентрационе логоре.

Компанија је заступала став да заправо није имала контролу над својим операцијама за време Другог светског рата, пошто је земља била под немачком окупацијом.

Коментари / 0

Оставите коментар