Odštete za žrtve holokausta

Francuska i SAD dogovorile su se oko odštete za žrtve holokausta koje su tokom Drugog svetskog rata deportovane francuskom železnicom do koncentracionih logora.

Svijet 05.12.2014 | 19:12
Odštete za žrtve holokausta

Dve strane su saopštile danas da su se složile oko formiranja fonda za kompenzacije od 60 miliona dolara. Fond će finansirati Francuska, a njime će upravljati SAD.

Odšteta će biti plaćena onima koji su transportovani francuskom državnom železnicom SNCF do nacističkih koncentracionih logora.

Francuska vlada je već platila preko šest milijardi dolara na ime odštete, ali samo francuskim državljanima i nekim deportovanim.

Prema novom sporazumu, biće moguće isplatiti odštetu Amerikancima, Izraelcima i nekim drugim. Odšteta će obuhvatiti nekoliko hiljada ne-francuza ili članova njihovih porodica. Svaka deportovana osoba sa
američkim državljanstvom trebalo bi da dobije oko 100.000 dolara.

Američki poslanici tražili su da se zabrani francuskoj železničkoj kompaniji SNCF da učestvuje u konkursima za železničke ugovore zbog njenog delovanja u vreme holokausta.

Francuska železnica prevezla je oko 76.000 francuskih Jevreja u koncentracione logore.

Kompanija je zastupala stav da zapravo nije imala kontrolu nad svojim operacijama za vreme Drugog svetskog rata, pošto je zemlja bila pod nemačkom okupacijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar