Ко је смио одбити Аркана?!

"Од Аркана ниси могао да одеш својевољно. Исто као што се долазило за тренера Обилића, није било одбијања", рекао је Драган Окука, кандидат за селектора сениорске репрезентације Босне и Херцеговине.

Фудбал 05.12.2014 | 17:00
Ко је смио одбити Аркана?!

Драган Окука јесте кандидат за селектора Босне и Херцеговине, али су мале шансе да заиста седне на клупу "змајева". И то због разлога који немају везе са фудбалом.

Он је већ разговарао са потпредседником ФС БиХ Иваном Беусом и чланом комисије за избор селектора Сеадом Кајтазом око могућности да буде наследник Сафета Сушића.

"Њих је интересовала моја фудбалска филозофија, размишљање... јер је ово тежак моменат за фудбал БиХ. Рекао сам им да имам визију, али и уверење да можемо можда отићи даље, иако је доста тешка ситуација", изјавио је српски стручњак за "Авазов Спорт".

Ипак, највећи камен спотицања у његовом именовању за селектора "А" селекције БиХ је чињеница да је крајем деведесетих седео на клупи Обилића.

Тада је власник клуба био Жељко Ражнатовић Аркан.

"Обилић сам тренирао 11 месеци. Рат је учинио своје. Ја сам дошао у Србију и глупо би било правдати се, шта и како? Био сам тренер Обилића, то није тајна. Кад ми је било најслађе, сменио ме је уочи утакмице с Бајерном. Тад ми је било много тешко, али на неки начин, био сам растерећен. Јер, од Аркана ниси могао да одеш својевољно. Исто као што се долазило за тренера Обилића, није било одбијања", нагласио је Окука (60).

Српски тренер током играчке каријере носио је дрес мостарског Вележа, Леотара из Требиња и шведских клубова Оребро и Мотала. Уписао је и девет наступа за У-21 и У-23 селекције репрезентације СФР Југославије, а тренерским послом почео је да се бави у Бечеју, 1994. године.

Под његовим вођством, "витезови" са стадиона Милош Обилић постали су први тим од рата који је освојио титулу шампиона Србије мимо "вечитих ривала".

Радио је пре Обилића и у Чукаричком, а после одласка са Врачара водио је подгодичку Будућност (1998/99), Војводину (1999/2000), Легију из Варшаве (2000/03), младу репрезентацију Србије (2005/06), Вислу из Кракова (2006), Омонију (2007), Локомотиву из Софије (2008-10), Кавалу (2010), Цјансу (2011-13) и Чанчун (2014).

Колико ће му сарадња са Ражнатовићем смањити шансе да постане селектор доказано је и у априлу ове године, када тренер шампионске генерације Црвене звезде Љупко Петровић није могао на клупу Сарајева због наводне фотографије са командантом паравојне формације "Српска добровољачка гарда".

Иако је накнадно утврђено да је то била фотомонтажа, Петровић није сео на клупу Сарајлија.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

05.12.2014 18:47

Не разумијем Српске тренере засто трце да буду тренери Сарајеву бар да је неки познат клуб у ЕУ, њима би добро досао Мустафа Цериц као тренер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

05.12.2014 19:05

Да си паметан поносио би се тиме сто си тренирао Арканов клуб

ОДГОВОРИТЕ