Затвор због коментара на "Фејсбуку"

Данац мароканског поријекла Сам Мансур осуђен је на четири године затвора због подржавања и подстицања тероризма својим коментарима објављеним на друштвеној мрежи "Фејсбук".

Свијет 05.12.2014 | 10:57
Затвор због коментара на "Фејсбуку"

Мансуров адвокат тврди да су поруке његовог клијента на "Фејсбуку" попут "Ми смо терористи и поносни смо" питање слободе говора, на исти начин као што је оцијењено да су то учинили дански карикатуристи када су нацртали пророка Мухамеда 2005. године.

"Само сам искористио грађанско право, које ми пружа данско друштво", наводи се у Мансуровом поднеску суду и додаје да он никога није повриједио.

Међутим, суд у Копенхагену је одбацио његове тврдње и донио одлуку да је Мансур директно подстицао насиље и тероризам.Мансур је, између осталог, писао да је "џихад дужност".

Он је, такође, објавио фотографију обрађену у "Фотошопу" на којој је приказана одсјечена глава једног од карикатуриста који су нацртали пророка.

Мансур је 2007. године осуђен на три и по године затвора према истим оптужбама. Тужилац је у оба случаја сугерисао да би Мансур требало да буде депортован у Мароко.

Коментари / 0

Оставите коментар