Zatvor zbog komentara na "Fejsbuku"

Danac marokanskog porijekla Sam Mansur osuđen je na četiri godine zatvora zbog podržavanja i podsticanja terorizma svojim komentarima objavljenim na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Svijet 05.12.2014 | 10:57
Zatvor zbog komentara na "Fejsbuku"

Mansurov advokat tvrdi da su poruke njegovog klijenta na "Fejsbuku" poput "Mi smo teroristi i ponosni smo" pitanje slobode govora, na isti način kao što je ocijenjeno da su to učinili danski karikaturisti kada su nacrtali proroka Muhameda 2005. godine.

"Samo sam iskoristio građansko pravo, koje mi pruža dansko društvo", navodi se u Mansurovom podnesku sudu i dodaje da on nikoga nije povrijedio.

Međutim, sud u Kopenhagenu je odbacio njegove tvrdnje i donio odluku da je Mansur direktno podsticao nasilje i terorizam.Mansur je, između ostalog, pisao da je "džihad dužnost".

On je, takođe, objavio fotografiju obrađenu u "Fotošopu" na kojoj je prikazana odsječena glava jednog od karikaturista koji su nacrtali proroka.

Mansur je 2007. godine osuđen na tri i po godine zatvora prema istim optužbama. Tužilac je u oba slučaja sugerisao da bi Mansur trebalo da bude deportovan u Maroko.

Komentari / 0

Ostavite komentar