Вјежба која показује колико ћете живјети

Једноставна вежба седања на под и подизања без ослањања може да покаже колико дуго ћете живети. Људи између 51 и 80 година који једва или веома лоше ураде ову вежбу – имају пет пута веће шансе да умру у наредних шест година него они који је са лакоћом раде.

Занимљивости 05.12.2014 | 10:35
Вјежба која показује колико ћете живјети

Клаудио Арауљо са Универзитета „Гама Фиљо“ у Рио де Жанеиру један је од чланова тима који је заслужан за тест седања и устајања. Тај тест је пре свега користан за спортисте, али и за многе пацијенте које доктор Арауљо убеђује да одржавањем мишићне масе и флексибилности могу да продуже свој живот.

Група бразилских физијатара објавила је у часопису Еуропеан Јоурнал оф Цардиологy своје истраживање којим су обухваћене 2.002 особе старе између 51 и 80 година.

Они су открили да пацијенти који су постигли мање од осам бодова на скали од десет имају два пута већу шансу да умру у наредних шест година од пацијената који су постигли девет и десет бодова.

С друге стране, они чији је резултат био три или мање бодова имали су чак пет пута веће шансе да умру у истом периоду.

Приликом теста један бод се одузима сваки пут када особа покуша да се ослони о своја колена или ма шта друго када седа или устаје, а пола бода се одбија при сваком губитку равнотеже.

„Стање мишићног и скелетног система, који се оцењује у овом тесту, значајан је показатељ којим може да се предвиди смртност људи између 51 и 80 година“, пише у студији.

Мада се резултати односе на људе у петој, шестој и седмој деценији живота, вежба седања и устајања може да покаже много тога и о здравственом стању млађих људи.

Иако се већина физијатара слаже са бразилским колегама, неки су мало скептични, питају се: Како старији људи могу да ураде такав тест?

„Људи са артритисом или слабијим коленима не треба да покушавају да ураде овај тест. Ово никако није апел против истраживања – већ само упозорење да се не би додатно повредили“, објашњава британски физијатар Семи Марго.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар