Чајић: Дјецу и затварају за казну

Душан Чајић, одборник у Скупштини града Бањалука, затражио је од највиших правосудних и полицијских органа да хитно испитају информације да дјецу штићенике Центра за социјални рад у Бањалуци, за казну и затварају!

Република Српска 05.12.2014 | 09:16
Чајић: Дјецу и затварају за казну

"Застрашујуће информације су претходних дана дошле до мене, ствари од којих се диже коса на глави. Они који треба да штите права дјеце у овом случају први их угрожавају. Дјеца без родитеља су препуштена на милост и немилост Бојана Аруле, радника Центра, и екипе која га штити", казао је Чајић.

Он је на претходној сједници Скупштине града Бањалука захтијевао од тужилаштва, полиције, СИПА и свих надлежних органа да, како каже, уђу у Центар и истраже шта се догађа.

"Ако се надлежни не посвете овом проблему и ако све не испитају у року од 15 дана, ступам у штрајк глађу до коначног рјешења", истакао је Чајић.

Додаје да однос према штићеницима, иако сигурно највећи, није и једини проблем у овој институцији.

"Двије куће које се налазе у Лазареву, а у власништву су Центра, додијељене су на кориштење Удружењу 'Нова генерација', чији је власник Бојан Арула, што представља чисту злоупотребу положаја.

Такође, упознат сам са случајем човјека који већ дуже вријеме добија додатак који се даје хранитељским породицама у висини од 500 КМ, а у свом старатељству нема дјетета о којем се брине", казао је Чајић.

Он још напомиње и случај брата и сестре малољетника С.Б. и С.Б. из Основне школе "Вук Стефановић Караџић" Бањалука који су, како каже, дати старатељима без икакве контроле, а који су преживљавали грозоте.

На рад Центра жалило се и руководство ОШ "Вук Стефановић Караџић" након што је њихов ученик, иначе штићеник Центра, изненада завршио у дому који на неки начин представља установу за дјецу са проблематичним понашањем "Клокотница Дује" у Добоју, иако је био узоран ученик.

По враћању дјетета у школу, малишан је дао изјаву која је у посједу школе како су људи из Центра, између осталог, говорили да ће, ако их не буде све слушао, опет ићи у "Клокотницу" и јести "сплачине".

На констатације Чајића, Клуб посланика СДС-а је тражио да питање Центра за социјални рад буде уврштено у дневни ред сједнице Скупштине града, али тај приједлог није добио потребну већину при гласању.

Из Омбудсмана за дјецу РС навели су да ова институција готово свакодневно прима жалбе којима се указује на повреде права дјетета у поступцима пред надлежним Центром за социјални рад у Бањалуци по различитим основама, али да ситуације попут затварања дјеце никада нико није наводио.

Ранкица Пушић, члан Управног одбора у Центру за социјални рад, каже да је 27. новембра упозната са случајем двоје дјеце из ОШ "Вук Стефановић Караџић".

"Осим тога што сам прочитала из дописа који нам је дат тај дан не знам ништа више, све остало сам чула путем средстава информисања, али то што сам прочитала је страшно и понижавајуће. Ја сам запањена да се тако нешто може дешавати у Центру", рекла је Пушићева.

Више пута смо покушали ступити у контакт са Дајаном Ђукић-Јаглицом, која обавља функцију в.д. директора Центра за социјални рад, али су нам сваки пут рекли да није у згради. На крају су из ове установе навели да ће се по овом питању обратити данас у току дана, као и да је њихов радник Бојан Арула, на чији рачун су упућене многе оптужбе, тренутно на боловању.

Независне новине

 

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

град

05.12.2014 10:14

СВАКА ЧАСТ ЧАЈИЋУ,ИСТРАЈ И ИЗГУРАЈ ТО ДО КРАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риба смрди од главе

05.12.2014 15:35

Има ли икакве одговорности директорице Вукајловић и чланова Управног одбора Центра за социјални рад Бања Лука или се у њих не смије дирати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

05.12.2014 20:33

гладју И на улицу испред цзср бањалука,Цајицу придрузицу се и гладовати колико треба.То је недопустиво сто раде од сироцица.

ОДГОВОРИТЕ