Čajić: Djecu i zatvaraju za kaznu

Dušan Čajić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, zatražio je od najviših pravosudnih i policijskih organa da hitno ispitaju informacije da djecu štićenike Centra za socijalni rad u Banjaluci, za kaznu i zatvaraju!

Republika Srpska 05.12.2014 | 09:16
Čajić: Djecu i zatvaraju za kaznu

"Zastrašujuće informacije su prethodnih dana došle do mene, stvari od kojih se diže kosa na glavi. Oni koji treba da štite prava djece u ovom slučaju prvi ih ugrožavaju. Djeca bez roditelja su prepuštena na milost i nemilost Bojana Arule, radnika Centra, i ekipe koja ga štiti", kazao je Čajić.

On je na prethodnoj sjednici Skupštine grada Banjaluka zahtijevao od tužilaštva, policije, SIPA i svih nadležnih organa da, kako kaže, uđu u Centar i istraže šta se događa.

"Ako se nadležni ne posvete ovom problemu i ako sve ne ispitaju u roku od 15 dana, stupam u štrajk glađu do konačnog rješenja", istakao je Čajić.

Dodaje da odnos prema štićenicima, iako sigurno najveći, nije i jedini problem u ovoj instituciji.

"Dvije kuće koje se nalaze u Lazarevu, a u vlasništvu su Centra, dodijeljene su na korištenje Udruženju 'Nova generacija', čiji je vlasnik Bojan Arula, što predstavlja čistu zloupotrebu položaja.

Takođe, upoznat sam sa slučajem čovjeka koji već duže vrijeme dobija dodatak koji se daje hraniteljskim porodicama u visini od 500 KM, a u svom starateljstvu nema djeteta o kojem se brine", kazao je Čajić.

On još napominje i slučaj brata i sestre maloljetnika S.B. i S.B. iz Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" Banjaluka koji su, kako kaže, dati starateljima bez ikakve kontrole, a koji su preživljavali grozote.

Na rad Centra žalilo se i rukovodstvo OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" nakon što je njihov učenik, inače štićenik Centra, iznenada završio u domu koji na neki način predstavlja ustanovu za djecu sa problematičnim ponašanjem "Klokotnica Duje" u Doboju, iako je bio uzoran učenik.

Po vraćanju djeteta u školu, mališan je dao izjavu koja je u posjedu škole kako su ljudi iz Centra, između ostalog, govorili da će, ako ih ne bude sve slušao, opet ići u "Klokotnicu" i jesti "splačine".

Na konstatacije Čajića, Klub poslanika SDS-a je tražio da pitanje Centra za socijalni rad bude uvršteno u dnevni red sjednice Skupštine grada, ali taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu pri glasanju.

Iz Ombudsmana za djecu RS naveli su da ova institucija gotovo svakodnevno prima žalbe kojima se ukazuje na povrede prava djeteta u postupcima pred nadležnim Centrom za socijalni rad u Banjaluci po različitim osnovama, ali da situacije poput zatvaranja djece nikada niko nije navodio.

Rankica Pušić, član Upravnog odbora u Centru za socijalni rad, kaže da je 27. novembra upoznata sa slučajem dvoje djece iz OŠ "Vuk Stefanović Karadžić".

"Osim toga što sam pročitala iz dopisa koji nam je dat taj dan ne znam ništa više, sve ostalo sam čula putem sredstava informisanja, ali to što sam pročitala je strašno i ponižavajuće. Ja sam zapanjena da se tako nešto može dešavati u Centru", rekla je Pušićeva.

Više puta smo pokušali stupiti u kontakt sa Dajanom Đukić-Jaglicom, koja obavlja funkciju v.d. direktora Centra za socijalni rad, ali su nam svaki put rekli da nije u zgradi. Na kraju su iz ove ustanove naveli da će se po ovom pitanju obratiti danas u toku dana, kao i da je njihov radnik Bojan Arula, na čiji račun su upućene mnoge optužbe, trenutno na bolovanju.

Nezavisne novine

 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

grad

05.12.2014 10:14

SVAKA ČAST ČAJIĆU,ISTRAJ I IZGURAJ TO DO KRAJA.

ODGOVORITE
Name

Riba smrdi od glave

05.12.2014 15:35

Ima li ikakve odgovornosti direktorice Vukajlović i članova Upravnog odbora Centra za socijalni rad Banja Luka ili se u njih ne smije dirati?

ODGOVORITE
Name

baka

05.12.2014 20:33

gladju I na ulicu ispred czsr banjaluka,Cajicu pridruzicu se i gladovati koliko treba.To je nedopustivo sto rade od sirocica.

ODGOVORITE