Ратна штета као политичко оружје

Из Федерације БиХ против Републике Српске, по принципу мјесне судске надлежности, поднесено је 4.500 до 5.000 тужби због накнаде нематеријалне ратне штете, док укупна висина новчаних потраживања по
тужбеним захтјевима износи око 500 милиона КМ.

Република Српска 05.12.2014 | 08:48
Ратна штета као политичко оружје

Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ упозорава да бројне тужбе из Федерације БиХ /ФБиХ/ за надокнаду ратне нематеријалне штете имају за циљ обештећење само једног народа /Бошњака/, као и финансијско урушавање Српске.

"Дошли смо до закључка да је подношење тужби из ФБиХ резултат синхронизоване активности појединих невладиних организација са политичким циљем", истиче Радуљ у интервјуу Срни.

Радуљ напомиње да су бројни тужбени захтјеви физичких лица, као цивилних жртава рата, која траже накнаду за претрпљену душевну бол због губитка блиског сродника, али и да су из Сарајева стигли захтјеви у којима се тражи накнада за душевну бол на име боравка у, како наводе, "окупираном граду".

Он напомиње да је из ФБиХ против Републике Српске, по принципу мјесне судске надлежности, поднесено 4.500 до 5.000 тужби ради накнаде нематеријалне ратне штете, док укупна висина новчаних потраживања по тужбеним захтјевима износи око 500 милиона КМ.

Правобранилаштво Републике, због велике опасности која пријети озбиљним финансијским ударом по буџет Српске, благовремено предузима сва правна средства, редовне и ванредне правне лијекове, након чега су услиједили позитивни резултати.

Тако је Уставни суд БиХ прихватио Апелацију Правобранилаштва Српске у вези пресуде Апелационог суда Брчко дистрикта из августа 2011. године, којом је Српска била обавезна да исплати накнаду ратне нематеријалне штете.

"Овом одлуком Уставног суда БиХ потврђен је став Правобранилаштва Српске да је у поступању појединих судова у БиХ у поступцима за накнаду ратне нематеријалне штете против Републике Српске дошло до озбиљних повреда права на правично суђење", наводи Радуљ.

Такође, на интервенцију Правобранилаштва, општински суд у Тузли недавно је одбио тужбени захтјев којим је од Републике Српска тражена накнада на име ратне нематеријалне штете.

Радуљ упозорава да се по овим питањима правосуђе БиХ понашало на селективан начин, чиме је себе у очима јавности ставило у политичку конотацију и тако нарушило основна начела судског поступка, која се огледају у независности и непристрасности суђења.

СРНА

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

05.12.2014 18:44

Када ће Федерација БиХ почети да исплаћује пензије пензионерима српске националности који су то право остварили на територији данашње Федерације БиХ и када ће Федерација БиХ да исплати Републици Српској одштету за то што ПИО РС умјесто ПИО МИО ФБиХ исплаћује пензије пензионерима који би требало да примају пензије из буџета ПИО МИО ФБиХ?

ОДГОВОРИТЕ