Ratna šteta kao političko oružje

Iz Federacije BiH protiv Republike Srpske, po principu mjesne sudske nadležnosti, podneseno je 4.500 do 5.000 tužbi zbog naknade nematerijalne ratne štete, dok ukupna visina novčanih potraživanja po
tužbenim zahtjevima iznosi oko 500 miliona KM.

Republika Srpska 05.12.2014 | 08:48
Ratna šteta kao političko oružje

Glavni pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj upozorava da brojne tužbe iz Federacije BiH /FBiH/ za nadoknadu ratne nematerijalne štete imaju za cilj obeštećenje samo jednog naroda /Bošnjaka/, kao i finansijsko urušavanje Srpske.

"Došli smo do zaključka da je podnošenje tužbi iz FBiH rezultat sinhronizovane aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija sa političkim ciljem", ističe Radulj u intervjuu Srni.

Radulj napominje da su brojni tužbeni zahtjevi fizičkih lica, kao civilnih žrtava rata, koja traže naknadu za pretrpljenu duševnu bol zbog gubitka bliskog srodnika, ali i da su iz Sarajeva stigli zahtjevi u kojima se traži naknada za duševnu bol na ime boravka u, kako navode, "okupiranom gradu".

On napominje da je iz FBiH protiv Republike Srpske, po principu mjesne sudske nadležnosti, podneseno 4.500 do 5.000 tužbi radi naknade nematerijalne ratne štete, dok ukupna visina novčanih potraživanja po tužbenim zahtjevima iznosi oko 500 miliona KM.

Pravobranilaštvo Republike, zbog velike opasnosti koja prijeti ozbiljnim finansijskim udarom po budžet Srpske, blagovremeno preduzima sva pravna sredstva, redovne i vanredne pravne lijekove, nakon čega su uslijedili pozitivni rezultati.

Tako je Ustavni sud BiH prihvatio Apelaciju Pravobranilaštva Srpske u vezi presude Apelacionog suda Brčko distrikta iz avgusta 2011. godine, kojom je Srpska bila obavezna da isplati naknadu ratne nematerijalne štete.

"Ovom odlukom Ustavnog suda BiH potvrđen je stav Pravobranilaštva Srpske da je u postupanju pojedinih sudova u BiH u postupcima za naknadu ratne nematerijalne štete protiv Republike Srpske došlo do ozbiljnih povreda prava na pravično suđenje", navodi Radulj.

Takođe, na intervenciju Pravobranilaštva, opštinski sud u Tuzli nedavno je odbio tužbeni zahtjev kojim je od Republike Srpska tražena naknada na ime ratne nematerijalne štete.

Radulj upozorava da se po ovim pitanjima pravosuđe BiH ponašalo na selektivan način, čime je sebe u očima javnosti stavilo u političku konotaciju i tako narušilo osnovna načela sudskog postupka, koja se ogledaju u nezavisnosti i nepristrasnosti suđenja.

SRNA

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

05.12.2014 18:44

Kada će Federacija BiH početi da isplaćuje penzije penzionerima srpske nacionalnosti koji su to pravo ostvarili na teritoriji današnje Federacije BiH i kada će Federacija BiH da isplati Republici Srpskoj odštetu za to što PIO RS umjesto PIO MIO FBiH isplaćuje penzije penzionerima koji bi trebalo da primaju penzije iz budžeta PIO MIO FBiH?

ODGOVORITE