Обама добио 600 милијарди за војску

Представнички дом Конгреса САД, који је под контролом опозиционих Републиканаца, одобрио је предлог закона о одбрани од 585 милијарди долара.

Свијет 05.12.2014 | 08:34
Обама добио 600 милијарди за војску

Тиме се председнику Бараку Обами даје овлашћење да прошири америчку акцију против џихадиста и пошаље још 1.500 војника у Ирак и Сирију.

Предлог закона, који је одобрио Представнички дом, значи да ће се америчка акција против екстремистичке Исламске државе у Ираку и Сирији проширити, упркос спору о упуштању САД у сукоб после више од деценије ратовања, преноси Бета.

Закон сада иде у Сенат Конгреса САД где се очекује да ће проћи идуће недеље.Тим прописом Конгрес прихвата најновији захтев Обаме у вези са четворомесечним ратом против екстремиста који су запосели велике делове Ирака и Сирије.

Предлог закона предвиђа пет милијарди долара за појачане нападе из ваздуха и слање на ратиште још 1.500 америчких војника.Уз то се за још две године продужава овлашћење дато Пентагону за обуку и опремање умерених сиријских побуњеника за борбу против снага председника Башара ел Асада.

Ипак, неки од посланика су изразили знатну забринутост јер сматрају да америчка војска, након година рата у Авганистану и Ираку, клизи у још један оружани сукоб. Закон би требало да обезбеди основу финансирања војске од 521,3 милијарде долара и 63,7 милијарди долара за операције у Авганистану и Ираку.

Ради уштеде буџетских средстава, тим законом се повећава партиципација припадника оружаних снага при куповини лекова за три долара, а накнада трошкова становања се повећава за један одсто, уместо за пет процената - колико је тражио Пентагон.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лела

05.12.2014 10:02

Баш ме чуди!:-))))) За одбрану?! Мало сутра!

ОДГОВОРИТЕ