Obama dobio 600 milijardi za vojsku

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji je pod kontrolom opozicionih Republikanaca, odobrio je predlog zakona o odbrani od 585 milijardi dolara.

Svijet 05.12.2014 | 08:34
Obama dobio 600 milijardi za vojsku

Time se predsedniku Baraku Obami daje ovlašćenje da proširi američku akciju protiv džihadista i pošalje još 1.500 vojnika u Irak i Siriju.

Predlog zakona, koji je odobrio Predstavnički dom, znači da će se američka akcija protiv ekstremističke Islamske države u Iraku i Siriji proširiti, uprkos sporu o upuštanju SAD u sukob posle više od decenije ratovanja, prenosi Beta.

Zakon sada ide u Senat Kongresa SAD gde se očekuje da će proći iduće nedelje.Tim propisom Kongres prihvata najnoviji zahtev Obame u vezi sa četvoromesečnim ratom protiv ekstremista koji su zaposeli velike delove Iraka i Sirije.

Predlog zakona predviđa pet milijardi dolara za pojačane napade iz vazduha i slanje na ratište još 1.500 američkih vojnika.Uz to se za još dve godine produžava ovlašćenje dato Pentagonu za obuku i opremanje umerenih sirijskih pobunjenika za borbu protiv snaga predsednika Bašara el Asada.

Ipak, neki od poslanika su izrazili znatnu zabrinutost jer smatraju da američka vojska, nakon godina rata u Avganistanu i Iraku, klizi u još jedan oružani sukob. Zakon bi trebalo da obezbedi osnovu finansiranja vojske od 521,3 milijarde dolara i 63,7 milijardi dolara za operacije u Avganistanu i Iraku.

Radi uštede budžetskih sredstava, tim zakonom se povećava participacija pripadnika oružanih snaga pri kupovini lekova za tri dolara, a naknada troškova stanovanja se povećava za jedan odsto, umesto za pet procenata - koliko je tražio Pentagon.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lela

05.12.2014 10:02

Baš me čudi!:-))))) Za odbranu?! Malo sutra!

ODGOVORITE